Magyarországot megint lepipálja a régió

Fotó: AFP / BEHROUZ MEHRI

-

Az OECD szerint javulhat a termelékenység Magyarországon, ám nem annyival, mint a cseheknél vagy a lengyeleknél.


A litvánoknál, a lengyeleknél és a letteknél nőhet legnagyobb mértékben 2017-ig a termelékenység az OECD szerint. A termelékenységi mutató a világ legfejlettebb 34 gazdaságát tömörítő szervezetnél az egy munkaóra alatt megtermelt GDP-t mutatja. Az említett három országban 17-21 százalékkal javulhat ez szám a 2010-es értékhez képest.

A skála másik végén két dél-európai államot találunk: Olaszországban és Görögországban a legrosszabbak a kilátások, előbbinél 2, utóbbinál 6 százalékos visszaesés várható. Ez nem feltétlenül arra utal, hogy itt lustábbak lennének a dolgozók, inkább arról van szó, hogy hiába dolgoznak, a GDP akkora mértékben nem fog növekedni.

Magyarországon az OECD-prognózis szerint 6 százalékkal javulhat a termelékenység 2017-ig. Ez az érték megfelel az OECD-átlagnak, ám elmarad a régiós országokban várható javulástól. Csehországban és Szlovéniában ugyanis 9-9 százalékos növekedés várható, Szlovákiában 13 százalékkal lesz jobb a helyzet, Lengyelországban pedig 18 százalékkal javulhat a termelékenység. Ausztriában csak 2 százalékos javulás várható.