Magyarországot elítélő határozatot szavazott meg az Európai Parlament

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

A kormánypárt szerint kicsit az esélye, hogy élesítenék az ún. hetes cikkelyt, és felfüggesztenék Magyarország szavazati jogát.


Az Európai Parlament 393 igen szavazattal elfogadta a magyar jogállamiság leépülése miatt aggódó határozatát. 221 képviselő szavazott ellene és 64-en tartózkodtak. A javaslatot a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az egyesült baloldal nyújtotta be, de többen támogatták, mint ahány tagja a frakcióknak van – írja a 444.

A határozat után a parlament igazságügyi bizottságának elő kell készítenie egy szavazást arról, elinduljon-e a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztését indítványozó eljárás. Ilyen súlyos büntetést még soha, egyetlen tagállam ellen sem érvényesítettek. Ha ez az eljárás végigmegy, akkor a magyar kormány elveszti a szavazati jogát az Európai Tanácsban – azaz a minisztereket és miniszterelnököket tömörítő szervezetben –, az EU legerősebb intézményében.

Még csak az eljárás előkészítésének elindításáról van szó, a végső döntéshez (több körös konzultációk után) a tagállamok kormányainak minősített többségére is szükség lenne. Mégis, ez kemény üzenet a magyar kormánynak: az európai pártok többsége szerint megsértik a demokrácia legfontosabb alapjait.

A határozat felszólítja a magyar kormányt, hogy

  • Vonja vissza a menekültek tranzitzónába zárását előíró törvényt.
  • Vonja vissza a lex CEU-t.
  • Vonja vissza a civil szervezetek elleni törvényjavaslatot.

A Bizottságot azzal is megbízzák, hogy alaposan vizsgálja meg, hogyan költik az EU-s pénzeket Magyarországon. A határozat szerint Magyarországon rendszerszintű fenyegetés éri a jogállamiságot, a korrupció mértéke és a demokratikus intézményrendszer leépítése miatt.


Tavares, Soros

A Fidesz szerint nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés hetedik cikkelye Magyarországgal szemben. A párt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs szerint a Soros-jelentés felháborító, és hetet-havat összehord. Szerinte az EP Magyarországra akarja erőltetni az illegális bevándorlást.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a mostani szavazás gyakorlatilag egy Tavares-jelentés helyett egy Soros-jelentésről szólt, Soros György hálózatának egy újabb támadását láthatjuk Magyarországgal szemben.

Szijjártó szerint mindegy, milyen jelentéseket fogadtatnak el az EP-vel, a magyar kormány csak Magyarország és a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt.