Magyarországon mosta tisztára drogbevételét a bűnszervezet

Fotó: Getty Images/Creatas RF / Creatas

-

Autóval csempészték a készpénzt. A cigaretta is érdekelte őket.


A NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói 18 milliárd forint, kábítószer-kereskedelemből származó pénz tisztára mosásával gyanúsítják egy nemzetközi bűnszervezet 36 tagját. Hideg-Göblyös Rita sajtóreferens szerint a csoportot egy Budapesten élő egyiptomi férfi és magyar társa irányította. Hollandiából és Németországból éveken át autóba rejtve hozták a kábítószer-kereskedelemből származó pénzt Magyarországra. A pénzt szlovákiai bankszámlákra fizették be, majd távol-keleti országokba utalták át.

A bűnszervezet Ukrajnából és Szerbiából származó adózatlan cigarettát vásárolt Magyarországon, az árut az EU-ban adták el. A cigarettát rejtekhelyes kisteherautókkal vagy dupla hátfalú kamionokkal szállították. A gyanú szerint a pénzmosásban 18 milliárd forint értékű valuta fordult meg az elkövetők keze között, az illegálisan forgalmazott cigaretta értéke pedig csaknem 780 millió forint.

Az ügyben több akció keretében szereztek be a bizonyítékokat és foglaltak le ingatlanokat, autókat, bankszámlákat a nyomozók. A bűncselekmény nemzetközi szálainak felderítésében az Europol is részt vett.

A 36 gyanúsítottnak bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság miatt kell felelnie. A pénzügyi nyomozók a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek.