„Magyarországon megfigyelhető, hogy miként megy pocsékba egy ország”

-

Kommentárt közölt a Die Zeit liberális hetilap az Orbán-kormány bevándorlásról szóló nemzeti konzultációjáról. A véleménycikk szerzője, Matthias Krupa szerint egyrészt ki kéne zárni a Fideszt a Néppártból, másrészt kérdőívekkel le kéne mondatni Orbán Viktort.


A Csak egy kérdés című írásában Krupa azt írja, hogy bár úgy tűnik, a konzultáció csupán egy „gonosz szatíra”, de valójában Orbán Viktor halálosan komolyan gondolja azt. Hozzátette: a kormány kezdeményezését tekintve „merész előrejelzésnek" tűnik a Financial Times című lap minapi megállapítása, miszerint a populizmus Európában átlépte a csúcspontját, mindenesetre „Magyarországon megfigyelhető, hogy miként megy pocsékba egy ország és a politikai kultúrája, amikor egy kormány levetkőzi minden gátlását".


A szerző úgy véli, hogy ha Geert Wilders vagy Marine Le Pen terjesztene elő olyan kérdőívet, mint a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdőíve, akkor „nagy lenne a nyugtalanság", de Orbán Viktor sokak számára „még mindig »közülünk valónak« számít". Pártja, a Fidesz változatlanul az Európai Néppárt tagja, így Angela Merkellel ül egy asztalnál, amikor a néppárti vezetők tanácskoznak.

Ugyanakkor „legfőbb ideje, hogy Merkel és társai végre állást foglaljanak" - tette hozzá.
Szerinte ugyan az EU jogi lehetőségei korlátosak Orbán feltartóztatására, de a politikai lehetőségeket „még messze nem merítették ki". Ezek a lehetőségek a világos beszéddel kezdődnek és nem érnek véget a Fidesz kizárásával az Európai Néppártból, akár „egy olyan kérdőívet is lehetne osztogatni, amelyen az áll, hogy egyetért-e azzal, hogy semmi keresnivalója az EU-ban egy kormányfőnek, aki megtiporja az európai értékeket?" - áll a Die Zeit kommentárjában.