Magyarországon járt, de nem örült a kínzás elleni bizottság

-

Az Európa Tanács szakértői magyar fogvatartottak panaszait hallgatták meg. Kiderült, hogy több börtönben bántalmazzák a roma származású rabokat, Izsákon pedig halálra verték a gyanúsítottat. De a tököli börtönkórházzal elégedettek voltak.


Magyar börtönöket és rendőrségi fogdákat látogatott meg tavaly az Európa Tanács kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megakadályozásáért felelős bizottság (CPT). A most nyilvánosságra hozott eredmény elég lehangoló, ugyanis a vizsgált hat rendőri és négy büntetés-végrehajtási intézményben fogvatartottak közül többen szóbeli vagy fizikai bántalmazásról számoltak be. A sopronkőhidai börtönben ülők egyenesen arról számoltak be, hogy néhányukat ütötték, rúgták az őrök,

 szerintük jelentős részben elsősorban roma származásuk miatt.
Kaposváron is bántalmazásról számoltak be, ugyanakkor a szegedi Csillag lakói kimondottan pozitívan nyilatkoztak őrzőikről. A küldöttség súlyos kételyeinek ad hangot azzal kapcsolatban, hogy a magyar hatóságokat hatékonyan vizsgálják-e ki a bántalmazás miatt tett panaszokat, miután Sopronkőhidán rendszeresek az ilyenek, de egyetlen vádemelés sem történt, a nyomozások pedig eredménytelenül zárulnak, vagy azért, mert nincs bizonyíték, vagy azért, mert az elkövetőt nem sikerül pontosan azonosítani. „A CPT azt javasolja, hogy a magyar hatóságok alapvetően vizsgálják felül a panaszok kivizsgálásának rendszerét, hogy az hatékonyabbá váljon" – áll a jelentésben. A rendőrség létesítményeiben a legtöbben arról adtak számot, hogy a rendőrök megfelelően bántak velük, de a szakértőknek több megkérdezett is arról számolt be, hogy túlzott rendőri erőt alkalmaztak velük szemben elfogásukkor, vagy bántalmazták őket a kihallgatáson, ahol időnként szóbeli bántalmazás is előfordult, olykor rasszista megnyilvánulások formájában. A kormány válaszából az derül ki, hogy ez utóbbi esetekben megindult az eljárás a felelősökkel szemben, míg az előbbi esetekben később kiderült, hogy a fogvatartottak a jogszerű kényszerítőintézkedést vélték bántalmazásnak. A hattagú nemzetközi szakértői csoport találkozott Pintér Sándorral is. A belügyminiszter biztosította a küldöttséget, hogy a CPT által is hangsúlyosan kezelt halálos izsáki kényszervallatás  egyedi eset volt, amely nem jellemző a magyar rendőri kultúrára, a felelősöket pedig bíróság elé állítják. A CPT ugyanakkor megelőző intézkedéseket sürget, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő ismét. A küldöttség a tököli börtönkórházban is járt, amelynek fizikai állapotával és a hálótermek zsúfoltságával kapcsolatban tettek megjegyzéseket, de az újszülött és csecsemőosztály körülményeit például „nagyon jónak" minősítették, orvosilag indokolatlannak tartja viszont, hogy a magyar hatóságok a HIV-pozitív foglyokat kötelezően elkülönítik a többi rabtól. Kedden számoltunk be az Európa Tanács, a tagállamok börtönviszonyait bemutató jelentéséről, melyből kiderült, hogy a telítettség szempontjából nem áll jól a hazai büntetés-végrehajtás.