Magyarországon is robbanthat az Iszlám Állam – mondja egy belga elemző

Forrás: ALBARAKA NEWS

-

Szerinte az Iszlám Állam európai hálózata átvészelte a párizsi és a brüsszeli merényleteket követő letartóztatásokat.


Lehetségesnek tart egy Magyarország elleni terrortámadást Pieter Van Ostaeyen belga Közel-Kelet szakértő. Szerinte az Iszlám Állam (IS) európai hálózata érintetlenül vészelte át a párizsi és a brüsszeli merényleteket követő letartóztatási hullámot. Erről az MTI számolt be a Népszabadságra hivatkozva.

A szakértő szerint egyetlen európai ország sem érezheti magát biztonságban, amely részt vesz az IS elleni harcban, így komolyan kell venni a Magyarországnak és Portugáliának küldött fenyegetést. Mindkét ország célpont lehet – mondta.

Magyarország 120 katonával vesz részt az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Két szakasz kiképzési, két szakasz pedig őrző-védő feladatokat lát el az észak-iraki Erbilben és környékén. Ugyanakkor a vezérkar tűzszerészeket is küldött a kurd harcosok megsegítésére.

Az Iszlám Állam szerdai üzenetében fenyegette meg Magyarországot. „Ma még Brüsszel és annak reptere, holnap lehet hogy Portugália vagy Magyarország lesz a célpont” – ez állt abban az üzenetben, amely az Iszlám Állam médiaszervezetének, az Al-Wafának a honlapján jelent meg.

Lázár János miniszterelnökségi miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: a fenyegetést nem becsülik alá, komolyan veszik. De Magyarország elleni konkrét tervről, veszélyről nem tudnak, így marad a jelenlegi terrorkészültség.