Magyarországon is bemutatkozott az igazi gyári munkás robot

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A kezével lát, egy asztalnál ül velünk, és ha beveri a könyökét, megtorpan.


Egészen más olvasni az emberi munkát elvégezni képes robotokról és élőben látni egy ilyen gépet. Az ABB dominózó svéd nagykövettel és lézershow-val mutatta be Yumi nevű, majdnem emberszerű gépét.

Furcsa a ragaszkodás ahhoz, hogy a robotjaink egy része hasonlítson ránk. Különösen azért, mert ha a célszerűség azt diktálja, hajlandók vagyunk nagyon eltérni az emberi testtől. A svéd és svájci high-tech cégek egyesülésével létrejött cég robotja is csak első pillantásra olyan, mint mi. Aztán például elkezd hiányozni a fej.A Yumi robot a kezeivel lát: a csuklójára szerelhető különböző manipulátorokban található a kamera, amivel felméri a maga előtt a munkaterületet. Jobban mozgatható, célszerűbb megoldás, mint egy fejet utánzó testrész lenne beépített kamerákkal. A célszerűség miatt hajlanak jóval nagyobb szögben, fordulnak sokkal nagyobb körben a robot kezei, mint amire az emberi test képes. Mégis furcsa látni, ahogy a Yumi - nagyjából a jobb kézzel bal fület vakarva pózban - valamit kitekert vállal és könyökízülettel old meg.Yumit úgy tervezték, hogy azonos asztalnál, munkapultnál tudjon dolgozni nem robot kollégáival. Ahol a kar szürke, ott párnázva van a gép, hogy még véletlenül se okozhasson sérülést. Ha pedig a kar nekiütközik valaminek, azonnal abbahagyja a mozgást. Ez viszont nem egy olyan vészleállás funkció, ami után hosszadalmas folyamattal lehet ismét termelésre bírni a gépet. Pár másodperc múlva már ismét mozgatta a kezeit a robot.


Ha pedig be kell tanítani egy-egy munkára a gépet, akkor a szerepek megcserélődnek. Az ember mozgatja a gép kezét, egy tableten beállítja mozgások sorrendjét, és elindítja a gépet. Programozó helyett elég, ha egy a munkafázisokat ismerő, tabletet kezelni képes munkás foglalkozik a géppel.A gépet olyan munkákra tervezték, amely nagy precizitást kíván, de az eddigi módszerekkel nem lehetett teljesen automatizálni. Az ABB sajtótájékoztatóján nem hangzottak el cégnevek, azt viszont elmondták, hogy egy okostelefon gyárban a kamerák pontos beillesztését végzi Yumi, majd a munkadarabot továbbadja egy embernek, aki pedig az akkut szereli bele a készülékbe. A robot másik munkahelye pedig egy autógyár, ahol apró vezetékeket illeszt a helyére.


A hangsúly természetesen azon volt, hogy a Yumi miatt senki nem fogja elveszíteni a munkahelyét: viszont amíg az emberek nem tudnak századmilliméter pontossággal alkatrészeket behelyezni, addig a robotnak is lesz helye. Ráadásul nem késik el, nem pletykál, és nem tart túl hosszú kávészüneteket. Elég megnyugtatóan hangzik?