Magyarországon gyártott fegyvert is használtak az Iszlám Állam katonái

Fotó: AFP / -

-

Szíriában vizsgált át fegyvereket egy európai fegyvergyártó-nyomkövető csoport. Magyar gyártmányú Kalasnyikovokat is talált.


Nem lehet pontosan tudni, hogy az Iszlám Állam pontosan milyen harci eszközöket használ. Ennek próbált utánajárni egy európai fegyvergyártó-nyomkövető csoport (Conflict Armament Research) Szíria északi részén, Kobane városában, ahol a helyi kurd erőknek sikerült visszavernie az Iszlám Állam támadását.


A csoport a hátrahagyott fegyvereket vizsgálta meg, köztük belga és kínai puskákat, tankelhárító fegyvereket valamint 280 Kalasnyikov-típusú fegyvert.

Tanulmányuk szerint a Kalasnyikovok 10 százalékát, 27 darabot Magyarországon gyártották. Azt pontosan nem tudni, mikor készültek, a Kalasnyikov.hu szerint az AK-55-öt Magyarországon 1959 és 1963 között gyártották, de ezek közül a fegyverek közül 1970-ben több ezer darabot újítottak fel. Ezeket pedig 1971-ben Szíriába exportálták – írja a Globoport.

A jelentésről részletesebben is írt a Globoport. A Magyarországon gyártott Kalasnyikovokról pedig itt és itt olvashat bővebben.