Magyarországnyi ember maradt víz nélkül Delhiben

-

Napok óta több mint 10 millió ember nem jut ivóvízhez India fővárosában, miután tüntetők foglalták el a legnagyobb csatorna bejáratait. A hadsereg ugyan visszaszerezte a bejáratok feletti ellenőrzést, ám a szolgáltatás helyreállításához további 3-4 napra van szükség.


A 16 milliós főváros háromötödének vízellátását a Munka csatorna biztosítja, amelynek bejáratait tüntetők foglalták el. Három nap alatt 19 ember halt meg a zavargásokban, és legalább 200-an megsérültek.

Az embereket időben figyelmeztették, így a hatóságok szerint többségüknek sikerült vizet tartalékolnia. Ezenkívül tartálykocsikkal szállítanak vizet az érintett területekre, de még ez sem elegendő.
A hadsereg hétfő reggel visszafoglalta a csatornát, de a szükséges javítási munkákhoz több időre van szükség.

A tiltakozók azt akarták elérni, hogy növeljék a szavatolt állami állások és egyetemi helyek számát, amelyek az ő kasztjuk számára eddig nem voltak elérhetők. A főként földműveléssel foglalkozó Jat kaszt ugyanis nem számít alacsonyabb rendűnek, ezért rájuk nem vonatkoznak az évezredeken át elnyomott rétegeknek garantált kedvezmények.