Magyarországnak üzent az ENSZ főtitkára

Fotó: Europress/AFP/Fabrice Coffrini / Europress/AFP/Fabrice Coffrini

-

Az idei évnek a globális összefogás évének kell lennie annak érdekében, hogy fenntarthatóbb jövőt biztosítsunk mindenki számára – mondta videoüzenetében Ban Ki Mun. A felvételt június elsején tették közzé, hírünk publikálásáig még csak 10-en látták.


Ban Ki Mun elmondta, hogy Magyarország és más országok idén csatlakoznak azokhoz az erőfeszítésekhez, hogy a klímaváltozás kérdésében „együtt tapossuk ki” a jövőbe vezető utat. „Olyan utat, amely az embereknek és a bolygónak is biztonságot nyújt, amely egy virágzóbb és élhetőbb jövő felé vezet” – fogalmazott.

Az ENSZ főtitkára az Élő Bolygónk klímavédelmi honlapon megjelent üzenetében azt mondta, a decemberben Párizsban megrendezendő klímacsúcson a kormányoknak történelmi lehetőségük nyílik arra, hogy véglegesítsenek egy jelentőségteljes és egyetemes klímamegállapodást.Ban Ki Mun egyúttal megköszönte Áder János köztársasági elnöknek, hogy a magyar államfő az ENSZ világméretű klímavédelmi akciója keretében vezető szerepet vállalt az elektronikus aláírásgyűjtésben, ezzel is elősegítve a párizsi találkozó sikerét.

„Élő bolygónk útja Párizsba vezet” – mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy ez a kezdeményezés egyesíti a világ különböző tájain élőket, felerősíti hangjukat, és a világ vezetőinek tudtára hozza, hogy polgáraik cselekvést várnak tőlük az egészséges, alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő megteremtéséért.

Nincs vesztegetni való időnk – hangsúlyozta Ban Ki Mun,, aki a klímaváltozás elleni cselekvésre biztatott mindenkit Magyarországon és a világ minden táján.