Magyarországi tb-vel dolgozhatunk az USA-ban

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Ha öt évnél kevesebbet töltünk az Egyesült Államokban, kérhetjük a magyarországi jogviszony fenntartását. Akinek külön-külön nem jön össze a nyugdíjjogosultság a két országban, ezentúl egybeszámíthatja.


Új lehetőségeket nyit az Egyesült Államokban dolgozó magyarok számára a szeptember 1-jén hatályba lépett egyezmény a társadalombiztosítási rendszerek összehangolásáról – mutat rá a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat legfrissebb összeállítása.

Az amerikai–magyar kétoldalú egyezmény sok bizonytalanságot számol fel azzal, hogy főszabályként kimondja: a foglalkoztatott személyekre a munkavégzés helye szerinti állam jogszabályai vonatkoznak, tehát az Újvilágban dolgozó magyarok biztosítási kötelezettsége az Egyesült Államokban áll fenn.

A főszabály alól azonban kivételt jelentenek azok, akik öt évnél kevesebbet dolgoznak a tengerentúlon. Ők ugyanis kérhetik, hogy továbbra is az anyaállam jogszabályai vonatkozzanak rájuk. Ehhez a munkavállalónak kérelmet kell benyújtania. Aki már kint van, annak csak most, szeptember 1-jétől számolják az öt évet.

Ez az engedmény mindenképpen a rövidebb kiküldetésben lévők és az önálló vállalkozók számára adja meg a választás lehetőségét, hogy a magyar társadalombiztosítás hatálya alatt maradjanak-e.

Az USA Magyarország számára kereskedelmi partnerként is meghatározó,


így a most hatályba lépő szociális biztonsági egyezmény jótékony hatással lesz a kétoldalú üzleti kapcsolatokra, és fellélegezhetnek a hosszabb-rövidebb ideig a tengerentúlon dolgozók is

– nyilatkozta Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.Nyugdíjra is számíthatnak

Egyértelműbb a szabályozás a társadalombiztosítási jogviszony alapján nyújtott öregségi és hozzátartozói nyugdíjak megállapításában is. Az új nyugellátásokra vonatkozó rendelkezések szerint a jogosult a megszerzett biztosítási idővel arányos ellátásban részesül.

Ez nagy megkönnyebbülést jelent azoknak, akik a két országban külön-külön nem gyűjtötték össze a kellő biztosítási időt. A nyugdíj meghatározásakor figyelembe kell venni az egyezmény hatálybalépése előtti munkaviszonyt is.

Az amerikai ellátásra való jogosultsághoz hat negyedév szükséges, míg itthon minimum 365 nap az elvárás. A munkában eltöltött időt arányosítják az adott államban eltöltött biztosítási idővel.

Washington és Budapest megállapodása a megváltozott munkaképességű személyek ellátására is kedvező változásokat hozott: hangsúlyt helyez az egyenlő bánásmód elvére, és garantálja az ellátások kifizetésének biztonságát.