Magyarországé a világ harmadik leggyorsabb 4G hálózata

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Mind elérhetőség, mind sávszélesség tekintetében a top 10-ben van Magyarország 4G hálózata. Bővítés is várható nemsokára.


A világ három leggyorsabb 4G internethálózata Szingapúrban, Dél-Koreában és Magyarországon működik. Az OpenSignal mérései szerint hazánk nem sokkal van lemaradva a távol-keleti országoktól: az éllovas Szingapúrban 45,62 mb/s az átlagos letöltési sebesség, itt pedig 42,61 mb/s-ot mértek.
A hozzáférés idejét is megmérték, Magyarország a 9. helyen végzett. A magyar 4G-használók idejük 83,59 százalékában tudtak csatlakozni a hálózatra. Novemberben ez az adat még nem érte el a 80 százalékot.
A Miniszterelnökség titkársága azt mondta, Magyarország azon országok közé szeretne tartozni, ahol a világon elsőként vezetik be az 5G mobilinternet-hálózatot.


Mi az az 5G?

Az 5G a mobilinternet-hálózatok következő lépcsőfoka. Ez a hálózat már egyszerre sokkal több telefont is elbír, mint a jelenlegi 4G, a fejlesztők pedig azon is dolgoznak, hogy kevesebbszer szakadjon meg, és kevésbé terhelje a mobilok akkumulátorát. A tervek szerint a nagyvárosokban és környékükön 100 megabit/s letöltési sebességet fog biztosítani, és azt szeretnék, ha egy irodaépület emeletén belül minden dolgozó egy hálózatra csatlakozik, mindenki legalább 1 gigabit/s sebességgel tudja használni az 5G-s hálózatot.
Aki ellátogat februárban Dél-Koreába, az kaphat egy kis ízelítőt az új fejlesztésekből: a téli olimpián fogják először tesztelni az új hálózatot.