Magyarország wakeboardnagyhatalom – profi karriert szeretne Orbán

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Minden régióban űzhető a sportág.


Megnyerte a Mexikóban rendezett korosztályos wakeboard-világbajnokságot, és profi karriert is el tud képzelni a 15 éves Orbán Olivér. Az U15-ös világbajnok 2011-ben ismerkedett meg a sportággal édesanyja hatására, aki ki akarta próbálni a Magyarországon egyre népszerűbb sportot.

Magyarország ebben a sportágban nagyhatalomnak számít – mondta Jelisztratov Szergej wakeboardoktató az állami tévében. A versenyzők nemzetközi sikereket érnek el, és az országban 14 kábelpálya van. Nincs régió, ahol ne lenne lehetőség a wakeboard űzésére. Ez a nyári sport elsősorban a fiatalok kedvence, hiszen iskolai szünetben egész nap a vízen lehetnek.

„1996-ban mutatkozott be hazánkban ez a sport a Dunaharasztiban rendezett Európa-bajnokságon, igaz, az még vízisí volt, és az új generáció változtatta valójában wakeboarddá” – mondta Jelisztratov. Az oktató szerint csúszás közben nem éreznek fáradtságot a versenyzők, ugyanakkor kiváló fizikumra tesznek szert.

A 15 éves világranglista-vezetőről Jelisztratov elmondta, hogy bár csak két hétig dolgoztak együtt edzésen, nagyon elhivatott, életmódszerűen űzi a sportágat. Vannak pénzdíjas versenyek is, ám Jelisztratov szerint ebből nem lehet megélni. Ennek ellenére a korosztályos világ- és Európa-bajnok Orbán Olivér szerint elképzelhető a profi karrier. „Legközelebb áprilisban wakeboardozom majd, télen marad a snowboard” – mondta.