Csak a gól hiányzott a magyar-román rangadóról

Fotó: AFP / FERENC ISZA

-

Szikrázó, de sportszerű meccset hozott a magyar-román Eb-selejtező, gólt viszont nem. A csoport harmadik helye maradt a reális cél.


Eb-selejtező, F csoport, 7. forduló:
Magyarország-Románia 0-0
Budapest, Groupama Aréna, 22 ezer néző, v: Felix Brych (Mark Borsch, Stefan Lupp), németek
Magyarország: Király - Fiola, Juhász (Guzmics 24.), Kádár, Leandro - Stieber (Priskin 88.), Elek, Tőzsér, Dzsudzsák - Szalai, Nikolics (Németh K. 70.)
Románia: Tatarusanu - Papp, Grigore, Chiriches, Rat - Popa (Chipciu 69.), Prepelita, Hoban, Torje - Sanmartean (Budescu 78.), Keserü
sárga lap: Tőzsér (48.), Szalai (62.), Leandro (66.), illetve Popa (21.), Chiriches (50.), Keserü (62.), Chipciu (72.)


A pótselejtező lehet a cél

Helyenként kemény, de összességében sportszerű meccset játszott egymással Magyarország és Románia az év legfontosabb meccsén. Jobban kezdtek a románok, de komoly helyzetig nem jutottak el, míg a lassan magára találó magyar válogatott a félidő végén már fölényben játszott.


Dárdai Pál most bemutatkozó utódja, Bernd Storck szervezett játékot akart, pontos védekezéssel, és veszélyes kontrákkal, a kérését pedig lényegében teljesítették Dzsudzsákék. A második félidőt már a hazaiak uralták, ám ezúttal a románok dönthették volna el a meccset a hajrában, Király bravúrral szedte ki Torje lövését a jobb alsóból, ez volt a mérkőzés legnagyobb helyzete. A vége 0-0 maradt, a döntetlen igazságos az összkép alapján.

A csoport másik két meccsét egyaránt a vendégek nyerték: Feröer-szigetek–Észak-Írország 1-3, Görögország-Finnország 0-1. Magyarország hétfőn az északírekkel meccsel, utána pedig még kétszer játszik a csoportban. A jelenlegi állás szerint a pótselejtezőt érő harmadik hely a reális cél.

A meccs élő közvetítését, és az előtte történt ultra-rendőr csata eseményeit a csoport állása alatt olvashatja.


Az F csoport állása

1. Észak-Írország 16 pont (gólkülönbség 11-5)
2. Románia 15 (7-1)
3. MAGYARORSZÁG 12 (5-3)
4. Finnország 7 (6-8)
5. Feröer-szigetek 4 (5-11)
6. Görögország 2 (2-8)

A hátralévő fordulók:
8. forduló, szeptember 7.:
Észak-Írország - Magyarország 20.45
Finnország - Feröer-szigetek 20.45
Románia-Görögország 20.45

9. forduló, október 8.:
Magyarország - Feröer-szigetek 20.45
Észak-Írország - Görögország 20.45
Románia-Finnország 20.45

10. forduló, október 11.:
Görögország-Magyarország 18.00
Feröer-szigetek - Románia 18.00
Finnország - Észak-Írország 18.00


Torje lehetett volna a meccs embere. Vagy Király


Jobban kezdtek a románok

A románok kezdték a meccset, magukhoz is ragadták a kezdeményezést mindjárt. Az ötödik percben azonban Dzsudzsák lőhetett szabadrúgást, húszról, kissé jobbról. Nem volt veszélytelen, a bal kapufa mellé szállt a labda. Bent a stadionban már nyugalom van, lent a pályán pedig egy cseppet sem visszafogott román csapat: többet támadnak, most Királynak kell kimozdulnia jó ütemben a kapuból.


Juhászt Keserü tapossa meg kicsit egy szabálytalanság után, lap nincs, de a magyar kontra a szabadrúgás miatt megakad. Románia támad tovább, többször is Tatarusanu kapus az egyetlen játékos a vendégek térfelén. Nikolicsot lesen állították meg, aztán Tatarusanu mentett fejjel Szalai elől, Stieber pedig alacsony volt a fejeshez. Éledezik a magyar válogatott.

A csata pedig élesedik, zsinórban három becsúszó szerelés magyar részről, majd Popa Elek visszarántásáért megkapja a meccs első lapját, egy percre rá pedig Királynak résen lennie. Pontosan a félidő közepén Juhász sántikálni kezd, nem jó jel, nem teljesen egészségesen vállalta a játékot. Guzmics melegít, aztán beáll.


Itt 2-1, de amúgy 0-0


Kényszerű csere

Pontosan az első félidő felénél Juhász Roland lebicegett, a lovaglóizma sérült meg. A forgatókönyv változatlan, Románia támad, Magyarország védekezik és kontráz(na). A Juhász helyére beálló Guzmics még sosem játszott együtt Kádárral. Végre összejön egy magyar kontra, Nikolics balról, 14-ről, éles szögből a jobb fölső mellé durrantott. A 35. percben Dzsudzsák jó helyről lőhetett szabadot, veszélyesen tekert középre, de kifelé jár szabadrúgás.


Szalai távolról, állítgatás nélkül lő, Tatarusanunak nagyot kell védenie. Dzsudzsák szöglete nem túl, Tőzsér ismétlése pedig egyáltalán nem veszélyes. A félidő vége a magyaroké, egy rossz román szöglet után Keserü néz a bíróra szemrehányóan. Szabics pedig „mintha azt mutatta volna a melegítő Vanczáknak, hogy pörögjön fel, mert csere lesz”, írja a helyszíni tudósítónk.

A félidő hajrája kicsit csapkodó, sok a pontatlanság, mintha a fiúk már az új taktikai utasításokat várnák. A ráadás egy percében balról és jobbról is volt egy-egy pontatlan magyar beadás, majd Felix Brych a sípjába fújt. A csoport másik két meccse szintén döntetlenre áll: Feröer-szigetek–Észak-Írország 0-0, Görögország-Finnország 0-0.Sok harc, sok helyzet

Elindult a második félidő, egyik kapitány sem cserélt. Tőzsér letalpalja Hobant, itt az első magyar sárga lap. Torje vagy harmincról rátűzi, Király véd; majd Dzsudzsák egy szép homorítással kiharcol egy lapot a románoknak. Az újabb lap után újabb helyzet, Dzsudzsák szögletszerű szabadrúgását Guzmics fejeli éppen csak a léc fölé, aztán Stieber próbálkozik átlövéssel, de középre megy a labda. Kisvártatva megismétlődik a jelenet: Dzsudzsákot lerántják, szabadrúgás, helyzet, de most Kádár van ott, és nem tud kapura lőni.


Akadt szurkoló, aki Németh Krisztiánt követelte a csapatba. Most örülhet, Némót elküldte melegíteni Storck kapitány. Addig is Guzmics hozza a frászt a drukkerekre, kényelmesen várja Királyt a 16-os vonalán, meg is érkezik a szombathelyi kapus, csak addig kis híján Torje elcsípi a labdát. A 62. percben felszínre tör a feszültség, Keserü lerántja Szalait, majd Guzmics után rúg. Rövid lökdösődés, Keserü és Szalai lapot kap, sárgákat.

Hosszú idő után megint fölénybe kerül Románia, de közben mindkét kispadnál mozgolódás támad, a két edző, Storck és Iordanescu cseréket fontolgat. Szalaitól kérdezte Storck és Szabics, hogy bírja-e még, vagy kér cserét. Szalai jelezte, hogy még bírja. Hát még Torje, aki egy szóló végén kiharcolt egy szabadrúgást 17 méterre Király kapujától, középről. Keserü nem találja el a jobb felsőt.


Labdarúgás - Magyarország - Románia

Grigore és Stieber csatája


Elmaradt katarzis

Az első bő órában nagyjából ugyanannyi helyzete volt a két csapatnak, a magyarok már kettőt cseréltek, jöhet egy nagy hajrá. Aktívabbak a románok ebben az időszakban, de helyzetig nem jutnak el. Németh egy szép csellel megindul, majd hosszan szökteti Stiebert, Románia pedig újoncot avat Budescu személyében. Ám Torje a legveszélyesebb továbbra is, 18-ról teker, Király a jobb alsóból szedi ki a labdát. Tíz perc még.


Dzsudzsák harmincról durrant fölé, két percre rá beível, Németh bravúrral megmenti, de csak Tatarusanu kapusnak. Az ellentámadás végén flipperez a labda a magyar 16-osnál, Keserü kapásból lő, éppen elkerüli a labda a jobb felsőt. Odakint, a Népligetben vége a békés meccsnézésnek, a rendőrök „vízágyúval és könnygázzal oszlatják a meccset néző szurkolókat, miután azok megdobálták őket”, írja helyszíni tudósítónk.

Bejön az utolsó magyar csere, Priskin Stiebert váltja, míg az ellenfélnél Maxim érkezik Torje helyére. Két perc hosszabbítás. Priskin megléphetett volna, de Chiriches visszarántja, végül elmarad a katarzis, 0-0 a vége. Vagyis nem egészen. A helyszíni emberünk azt látta, hogy „Andy Vajna elaludt a lelátón. Élete szerelme nem ébresztette fel”.


Dolgoznak a fiúk


Verekedés a román szektorban

Máris lőttek a békés szurkolásnak, pedig még fél óra van a kezdésig. Verekedés tört ki a román szektorban, úgy tűnt, mintha egy embert vernének többen, az a valaki utána elszaladt. Fél percen belül megjelentek a rohamrendőrök a szektorban, a román szurkolók azonnal menekülőre fogták.


„Storck azt mondta, hogy az egy pont elég lenne. Miért is? Azzal nem leszünk előrébb. Nyernünk kell, és nyerünk is! Csak Szalai ne játsszon, és akkor még gólt is lövünk” – nyilatkozta a meccs előtt egy Hajnal mezben érkezett szurkoló a VS.hu-nak. Szalai kezd. A csapatbemutató végén, amikor bemondták Bernd Storck nevét, a stadion egyszerre kezdte el skandálni Dárdai Pál nevét.

Már teljes a koreográfia a kezdés előtt; csak a két csapat hiányzik. Románia eddig egyetlen gólt kapott a selejtezősorozatban, átlagban pedig minden meccsen lőtt egyet. Sikerül-e ma bevenni a vendégek kapuját?

Szól a román himnusz a hangszórókból, és némi fütty a lelátóról. A magyar himnuszt úgy énekli a közönség, mint egy templomi kórus, a vendégszurkolók közben hátat fordítanak a pályának.


A román szektor fél órával a kezdés előtt


A meccs

Magyar-román meccset rendeznek az Eb-selejtezők F csoportjában ma este 20.45-től. A románok vezetik a csoportot, Magyarország a harmadik, pótselejtezőt érő helyen áll. A tét azonban most jóval több, ahogy az MLSZ kampányában Risztov Éva olimpiai bajnok úszó mondta, ez „több mint egy futballmeccs”.


Risztov ugyanakkor sportszerű buzdítást kért. Van is miért: az UEFA kiemelt kockázatúnak minősítette a meccset, a tavalyi, bukaresti meccs után pedig mindkét ország szövetségét megbüntette. Ha ma este bármilyen botrány történik, legenyhébb büntetésként zárt kapus lesz a következő selejtező (a Feröer-szigetek ellen, októberben), mivel mindkét ország visszaesőnek számít az UEFA-nál.

A hazai csapat tagjai is sportszerű szurkolásra kérik a közönséget, elvégre nem akarnak üres stadionban játszani. Ilyen körülmények közt próbálja meg a magyar válogatott 34 év után legyőzni Romániát.


Balhék több helyszínen

A meccs előestéjén a belvárosban csaptak össze magyar ultrák a rendőrséggel. Az ultrák hanggránátot robbantottak; összetörtek egy rendőrautót; akadt a botrány elől elmenekülő civil, aki először azt hitte, terrortámadás történt. Az ultrák szerint a rendőrség támadt rájuk, az Index pedig arról írt, hogy a Deák téren román szurkolókkal találkoztak, ekkor tört ki a balhé.


Nem telt békésebben a péntek délután sem: magyar drukkerek randalíroznak, petárdákat dobáltak a Deák téren, az Astoriánál és a Madách téren is. Az M1 tudósítója a helyszínről azt mondta: a szurkolók a járdákat foglalják el a környéken, egyre indulatosabbak, agresszívabbak, pedig senki nem provokálja őket, sem a rendőrök, sem a járókelők. Feltehetően a román szurkolókat várják, akik azonban nem érkeznek, viszont egyre több rendőr jön a helyszínre. A Keletinél az ultrák összecsaptak a menekültekkel, de a rendőrség szétválasztotta őket.

A VS.hu helyszíni tudósítója azt írja, három órával a kezdés előtt „több százan vannak a helyszínen, petárdáznak, görögtüzeket gyújtanak”, felvidéki szurkolók pedig úgy nyilatkoztak: „Megint mi vagyunk Európa bástyái. Szétszedjük ma a románokat.” A meccsen a vendégszurkolókhoz küldött úgynevezett párbeszéd-rendőrökkel próbálják majd meg elejét venni a balhénak.

Most egy oszlatás utáni tárgyalás van a Népligetben. „A rendőrség megafonon felszólította a tömeget, hogy hagyják el az Aréna előtti területet a Planetárium felé, ahol bejelentették a rendezvényt – írja a tudósítónk –, ellenkező esetben feloszlatják. Válaszul sörös üvegeket és köveket dobáltak rajuk a szurkolok, a rohamrendőrök megindultak feléjük, és visszaszorítottak őket.” Azóta az egyik szervező arra kérte a tömeget, hogy térjen vissza a Planetárium elé, és szurkoljon. A meccs előtt egy órával kiderült: 13 embert állítottak elő, azóta ismét nyugalom honol a helyszínen.Jó előjelek

Mindkét válogatott új szövetségi kapitánnyal vág neki a meccsnek. A magyaroknál Dárdai Pált Bernd Storck váltotta, aki az U20-as válogatottal vb-nyolcaddöntőig jutott. Miután Dárdait magához láncolta a Hertha, Storck átvette a felnőtt válogatottat. A német edző folytatni akarja Dárdai munkáját, de Nagy Ádám és Botka Endre behívása a saját utat is jelzi. Storcknak nincs könnyű dolga, amennyiben Gera Zoltán eltiltott, Tőzsér Dániel, Stieber Zoltán és Szalai Ádám nincs játékban, Juhász Roland és Elek Ákos játéka pedig bizonytalan.


A magyar kapitány a meccs előtt egy döntetlent elfogadhatónak nevezett, az edzőtáborban elvégzett munkával elégedett volt; a meccsen fegyelmezett játékot vár, jó védekezéssel és veszélyes ellentámadásokkal.

Kollégája, Anghel Iordanescu két alapemberre, Ciprian Maricára és Mihai Pintiliire nem számíthat, a csütörtöki sajtótájékoztatón pedig igen gondterheltnek tűnt. A sérülések mellett játékosai rossz formájára is panaszkodott, mondandóját alátámasztandó pedig kiemelte, hogy14 év után most először nem érte meg az őszt egyetlen román klubcsapat sem a nemzetközi kupákban. A román válogatott hetedik a világranglistán, éppen harminc hellyel előzi meg Magyarországot.