Magyarország ráijesztett a Nyugatra a menekültvonatok elengedésével

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A magyar hatóságok elengedték a menekülteket Bécs felé, aztán bekeményítettek. Ezután a menekültügyben addig viszonylag engedékenynek mutatkozó és a kerítést bíráló Ausztria és Németország is hirtelen a szabályok betartása mellett foglalt állást. Mi a franc folyik a Keletinél és az Európai Unióban?


  • Hétfőn néhány ezer embert felengedtek a Keletiben a müncheni vonatokra a magyar rendőrök, aztán kedden ismét keményebben léptek fel.
  • Pedig a szabályok nem változtak: nem igaz, hogy a szíriaiak szabadon elhagyhatnák Magyarországot, ehhez schengeni vízum és érvényes útlevél kellene.
  • Egyelőre senki nem adott magyarázatot, miért változott két nap alatt kétszer az eljárás.
  • Az osztrák kancellár bírált a továbbengedésért, Merkel hirtelen megdicsérte a magyarokat a regisztráció komolyan vételéért.
  • Merkel szerint érvényes a dublini rendelet, amelynek alapján Magyarország nem engedi tovább a menekülteket.


Senki nem magyarázza el, hogy is van ez

Az országos rendőrfőkapitány a parlament illetékes bizottságai előtt sem tudta, vagy nem akarta megmondani, pontosan mi történt kedden délelőtt a Keleti pályaudvaron, ahonnan a rendőrök kiterelték a müncheni vonatra várakozó menekülteket, majd nagyjából egy órán keresztül szünetelt a vonatforgalom is. A VS.hu is hiába kérdezte a rendőrséget az okokról, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A MÁV azt közölte, hogy „hatósági zárás miatt” nem indítottak és fogadtak vonatokat. Nem részletezték, hogy ez mit jelent, ezért csak a jogszabályból tudunk kiindulni: a rendőrségi törvényben szerepel az úgynevezett „biztonsági intézkedés”, amely egyebek mellett területlezárást és kiürítést jelent, ha arra „a személyeket, illetőleg az anyagi javakat közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megszüntetése érdekében” szükség van.

A menekültek körében nagy felháborodást váltott ki, hogy a MÁV eddig gond nélkül kiadta a müncheni jegyeket, annak ellenére, hogy tudták, a rendőrök nem engedik majd felszállni az útlevél és vízum nélkül utazókat, vagy leszállítják őket még a határ előtt. Kedden azonban bejelentették, hogy új szabályok lépnek életbe: egy külön pénztárban, csak „személyazonosításra alkalmas igazolvány” birtokában állítanak ki kettőnél több nemzetközi jegyet az Európán kívüli utasoknak.


Meggondolták magukat

Ez dupla fordulatot jelent két nap alatt: egészen hétfőig a rendőrség nem engedte tovább Nyugatra a Magyarországon regisztrált menedékkérőket. Korábban már írtunk róla, hogy ez a szabályos eljárás: elvileg mindenkinek Magyarországon kellene megvárnia, amíg elbírálják a kérelmét – akinek pedig nincs érvényes útlevele és schengeni vízuma, az nem léphet be Ausztriába.

A helyzet akkor vált tarthatatlanná, amikor híre ment, hogy Németország, szemben az úgynevezett dublini rendelet előírásaival, nem küldi vissza a szíriai menekülteket azokba az országokba, ahol beléptek az EU-ba. Sőt, még az a később cáfolt hír is elterjedt, hogy Németország különvonatokat küld a menekültekért. Ezek a hírek váltották ki a menedékkérők hétvégi tüntetéseit: azt követelték, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba.

Ezután hétfőn a rendőrök egyszer csak eltűntek a pályaudvarról, és úgy tűnt, a magyar hatóságok is azt az utat követik, mint például a görögök, hogy hagyják továbbállni a menekülteket nyugat felé. Cikkünk megjelenéséig senki nem adott magyarázatot arra, hogy ez miért történt. Lehet, hogy ez egy válaszreakció lehetett a kormányt érő nyugati bírálatokra. Mintha azt üzenték volna a mintegy háromezer ember átengedésével: „így is csinálhatjuk, de az nem fog nektek tetszeni”. De elképzelhető, hogy a magyar hatóságok nem akarták fokozni a feszültséget, útnak indították a vonatot, lesz, ahogy lesz.


Homályos mondatok

A hétfői magyar intézkedés némi zavart okozott Ausztriában: először megállították a vonatot a határon, később azonban mégis továbbengedték, a híradások szerint több száz menekült érkezett meg Bécsbe. Az osztrákok ugyanakkor már hétfőn reggeltől megszigorították az ellenőrzést az autópályán, és vannak további ötleteik is, például a határellenőrzés visszaállítására vagy a katonaság bevetésére. Werner Faymann osztrák kancellár pedig nyilvánosan bírálta Magyarországot, amiért továbbengedi a menekülteket, illetve utalt rá, hogy a dublini rendelet továbbra is érvényben van, egészen addig, amíg le nem cserélik egy jobbra.

Gyorsan visszakozott a német szövetségi kormány is. Angela Merkel kancellár hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: egy belső vita vezetett ahhoz a félreértéshez, hogy minden szíriai Németországba mehet. „Ez azonban nem felel meg a jogi helyzetnek, és ezt már a magyar kormánynak is elmondtuk – akik most azzal a jelenséggel küzdenek, hogy sok szíriai azt mondja: engedjetek minket végre Németországba!” (A kancellár szavainak szó szerinti, német nyelvű leirata itt olvasható.)

Merkel kifejezetten megdicsérte Magyarországot, hogy itt – más államokkal ellentétben – teljeskörűen regisztrálják a menedékkérőket. A kancellár szerint nem igaz, hogy el lehetne térni a dublini rendelet alkalmazásától, hiszen „erre nincs semmilyen jogalap”. Nem válaszolt viszont egyértelműen arra a kérdésre, hogy mi történik, ha befutnak a vonatok Magyarországról. Merkel csak azt mondta: magas az elismerési aránya a polgárháborús övezetből érkezőknek, de ez nem jelenti azt, hogy máshol alacsony lenne. „Ez egy európai közösség, talán érdemes erre újra emlékeztetni magunkat” – mondta a kancellár.