Magyarország nem vonzó a vendégmunkásoknak

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A kivándoroltakat pusztán jobb fizetésekkel már nem lehet visszacsábítani.


Az Ukrajnából érkező munkavállalók számára talán vonzó lehet, de a romániai munkaerő már valószínűleg nem állna meg Magyarországon – írja a Magyar Nemzet. A mikro-, kis- és középvállalati szektorban nincs túl nagy mozgástér a bérek emelésére, ezért a fizetések utáni adók, járulékok mérséklésével lehet valamelyest javítani a helyzeten – mondta Rudi Péter. A Manpower Group munkaerő-piaci elemző szerint a nemzetközi cégek rendszerint az alacsony hozzáadott értékű munkaköröket, így a gyártást, összeszerelést hozták térségünkbe, ezeken a területeken pedig nem lesz olyan bérfelzárkóztatás, mint a magasabb képzettséget és kreativitást igénylőkön. Magyarország legfeljebb az ukrán, esetleg szerb munkavállalók számára lehet vonzó, de a Romániából érkezők számára már aligha, mert a magyarországi bérek a bulgáriai keresetekkel említhetők egy lapon.

A Magyarországról kivándoroltak jelentős részét pusztán jobb fizetésekkel már nem lehetne hazacsábítani, szükség lenne a munkafeltételek javítására. A magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felfuttatásához a kutatási-fejlesztési területeket is erősíteni kellene. A Manpower felmérése szerint egyébiránt a munkaadók 15 százaléka tervez létszámbővítést, 76 százalékuk azonban nem változtatna jelenlegi dolgozói állományán.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak megerősítette a korábbi felvetését: a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy az uniós tagállamokból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást. A gazdasági tárca vezetője a pályakezdő munkanélküliek 16-17 százalékos arányának csökkentését tartotta a legfontosabb szempontnak, amelynek eléréséhez új munkahelyeket kell létrehozni.