Magyarország nem boldog ország

-

Egy új felmérés szerint a középmezőnyben vagyunk boldogságügyben, az első Dánia.


Nemzetekre bontott, újabb boldogságügyi kutatás készült; ezúttal a Columbia Egyetemhez tartozó Earth Insititute 2012 óta megjelenő World Happiness Report 2016-os kiadványa listázza az országokat a boldogságszint szerint. A felmérés szerint, amely többek között az egy főre eső jövedelmet, az egészségben eltöltött várható élettartamot, a társas támogatás és a korrupció mértékét vette alapul a világ 157 országának rangsorolásához. Magyarország a 91. helyen szerepel a listán.

A jelentéséből kiderül, hogy a "top tíz" összetételét tekintve egy év leforgása alatt nem történt semmilyen változás. A tavalyi győztes svájciak ezúttal a második helyre szorultak, míg a dobogó harmadik fokára az izlandiak állhatnak fel. A tíz legboldogabb ország között megtalálni még Norvégiát, Finnországot, Kanadát, Hollandiát, Új-Zélandot, Ausztráliát és Svédországot is. A tizenegyedik helyen Izrael végzett, amelyet Ausztria, az Egyesült Államok, Costa Rica és Puerto Rico követ a sorban.

Magyarországot a középmezőny vége felé találjuk olyan országok "társaságában", mint a 90. helyezett Marokkó, a 92. Pakisztán vagy a 99. helyezett Görögország. Utóbbi Szaúd-Arábiával és Egyiptommal egyetemben azok közé az országok közé tartozik, ahol az előző évi rangsorhoz képest a leginkább rosszabbodtak a boldogságmutatók. Nagyot lépett viszont előre Németország, amely az egy évvel ezelőtti 26. helyezés után idén a 16. helyen zárt.

A lista legvégén a parányi kelet-afrikai országot, Burundit találni, amely előtt a polgárháború sújtotta Szíria, továbbá Afganisztán, valamint a nyugat-afrikai Togo és Benin áll. Az utolsó 30 helyezett közül csupán öt nem afrikai ország: Szíria és Afganisztán mellett Bulgária, Haiti és Kambodzsa tartozik még ebbe a táborba. Az idei jelentés a 2013 és 2015 közötti adatokra támaszkodott.

Jeffrey Sachs, az Earth Institute igazgatója a dokumentum szerdai római bemutatóján elmondta: minden országnak feladata lenne, hogy saját jelentést készítsen a nép boldogságáról és jólétéről.

A felmérés készítői kitértek arra, hogy a világon jelenleg öt helyen - Bhutánban, Ecuadorban, Skóciában, az Egyesült Arab Emírségekben és Venezuelában(!) - hoztak létre külön miniszteri posztot arra, hogy a lakosság "boldogságának" ügyével foglalkozzon.