Magyarország nem biztonságos: nem precedens az osztrák ítélet

Fotó: AFP / JOE KLAMAR

-

2013-ban Németországban több bíróság is ugyanazzal az indokkal tiltotta meg Magyarországról átszökött afgán menekültek visszatoloncolását, mint ma az osztrák közigazgatási bíróság. A Stuttgarter Zeitung korabeli beszámolója ma is olvasható a neten, a cikket akkor magyarul is szemlézte a www.germania.hu.


A sztori az volt, hogy afgán menekültek 72 tagú csoportja érkezett a bicskei táborból Karlsruhéba. Jogvédők szerint a tarthatatlan állapotok miatt hagyták ott Magyarországot, ahol hajléktalanság fenyegette őket, illetve az, hogy „reménytelenül túlterhelt” táborokban maradhattak volna, ahol talán még sátor se jutott volna nekik.

Az EU-jog, a ma sokat emlegetett dublini egyezmény alapján a német hatóságok először úgy döntöttek, hogy visszatoloncolják őket Magyarországra. Ám az afgánok fellebbeztek, ezután került ügyük bíróságok elé, amelyek sorra kimondták, hogy Németországnak be kell fogadnia a menekülteket, mert Magyarország nem tesz eleget uniós kötelezettségeinek, így nem várható, hogy emberhez méltó életkörülményeket biztosít az afgánoknak, miközben közeleg a tél.

Németországban Magyarországéhoz hasonló megítélés alá esett akkoriban az olasz és a görög hatóságok egyes helyeken tapasztalt eljárása is – írta 2013 szeptemberében a Stuttgarter Zeitung.

A Germania.hu pedig emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a Zöldek kezdeményezték a törvényhozásban, a Bundestagban, hogy a német kormány ne toloncoljon vissza Magyarországra szír menekülteket, mert fennáll annak a veszélye, hogy visszaküldik őket hazájukba.


A menekültkrízist percről percre kísérő hírfolyamunkat itt olvashatják.