Magyarország mentesülhet a menekültek visszafogadásától

Fotó: SOOC / Konstantinos Tsakalidis

-

A vizsgálat előzményének számító eljárás sem kezdődött el Magyarország ellen, amiért nem fogadja vissza az itt regisztrált menekülteket.


Svédország, Németország és Ausztria már jelezte, hogy vissza akarja küldeni őket hozzánk, sőt a pozsonyi csúcs előtt egy nappal Dánia, Svédország, Norvégia és Finnország eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, mert nem akarunk befogadni tőlük bevándorlókat – mondta Lázár János kancelláriaminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Később megismételte: Svédország, Dánia, Izland, Finnország Magyarországra akarja visszaküldeni azokat a menekülteket, akiket itt regisztráltak először.

Brüsszelben ugyan ez némiképp másként néz ki. Kétségtelen, hogy a tagállamok közötti feszültség kézzel fogható, még akkor is, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker tegnap már arról beszélt, hogy az az állam, amely nem akar menekülteket befogadni, a határok védelmében vegye ki fokozottabban a részét.Néhány nappal a hétvégi, pozsonyi informális csúcsot követően az Európai Bizottság általános ügyek tanácsában csaptak össze a nézőpontok. Magyarország – és egyben a V4-ek – álláspontját az ülésen Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár képviselte. A „rugalmas szolidaritás” koncepció lényege, hogy a szolidaritás fogalma nem szűkíthető le a menekültek tagállamok közötti kötelező elosztására, ide kell venni a határvédelmet és a közös akciókban való részvételt is. Sandro Gozi, olasz EU-ügyi államtitkár elutasította a V4-ek megközelítését, hangsúlyozva, hogy csak egyfajta szolidaritásról lehet beszélni. A Bruxinfo beszámolója szerint csatlakozott Michael Roth, az európai ügyekért felelős német államtitkár, aki értetlenkedve fogadta a rugalmas szolidaritásról szóló koncepciót, majd elmorfondírozott azon, hogy vajon más területeken, például a többéves pénzügyi keretnél is alkalmazható lenne-e.

Takács a Bruxinfo kérdésére megerősítette: Svédország, Finnország, Németország és Ausztria panaszt emelt a Bizottságnál a náluk elutasított és eredetileg Magyarországon regisztrált menedékkérők visszafogadásának megtagadása miatt. Brüsszel az említett tagállamok panaszára másfél hete már párbeszédet kezdett Budapesttel az úgynevezett dublini transzferek ügyében. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság kiemelte:


Magyarország mentesül a visszafogadási kényszer alól, ha bizonyítani tudja, hogy nem itt léptek először az EU területére a más országok által visszaküldeni tervezett személyek.

A felsorolt országok nem az Európai Bírósághoz nyújtottak be keresetet, hanem a Bizottságnál tettek panaszt. Brüsszel jelenleg a vizsgálat kezdeti fázisában tart, ami azt jelenti, hogy még a kötelezettségszegési eljárás előszobájának számító piloteljárás sem kezdődött el.