Magyarország – még mindig bóvli

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

A várakozásokkal ellentétben Magyarország maradt a befektetésre nem ajánlott, vagyis bóvli kategóriában a Moody's hitelminősítőnél. Olyannyira, hogy érdemben nem is vizsgálták a magyar szuverén adósság besorolásának változását.


Miután a Fitch hitelminősítő másfél hónappal ezelőtti felülvizsgálatakor a legalacsonyabb, de már befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a magyar állampapírokat, a kormányzat arra számított, hogy szombat reggelre a Moody's is követi a példát – majd szeptemberben a Standard & Poor's. Bár különösebb jelentősége nincs az ország jelenlegi helyzetében a hitelminősítői besorolásnak, mégis kudarcként könyvelheti el a gazdaságpolitikai kormányzat, hogy a Moody's végül érdemben nem is foglalkozott Magyarországgal.

A nemzetközi cég közleményéből mindössze annyi derült ki: Magyarország, Hollandia, Svájc, az EU és Etiópia besorolását felülvizsgálat nélkül változatlanul hagyták.

A hitelminősítői besorolás lényege, hogy a befektetők számára kategóriákba sorolják (többek között) az egyes országok állampapírjait utóbbiak biztonságos volta szerint. Vagyis: mennyire van biztonságban a pénzük, ha magyar állampapírt vesznek, kell-e számolniuk az államcsőd lehetőségével – vagyis a befektetésük elúszásával –, mennyire stabil az ország gazdasága, mekkora növekedésre lehet képes a következő időszakban.

A besorolás jelentőségét mutatja, hogy a legnagyobb alapkezelők saját szabályzatukban rögzítik, hogy milyen kategóriájú papírt vásárolhatnak – a legtöbb ilyen cégnél tilos befektetésre nem ajánlott, vagyis bóvli állampapírt venni. Bár Magyarországot a Fitch már kihozta ebből a kategóriából, ez még kevés ahhoz, hogy újra vásároljanak a hedge fundok. A nagy alapok általában minimum két, de inkább a három legnagyobb minősítő véleményét veszik alapul.

A vágyott péntek esti felminősítés mindezek ellenére csupán imázsszempontból lett volna fontos a kormány számára, jelen pillanatban ugyanis könnyedén képes finanszírozni az ország államadósságát a nemzetközi pénzpiacokon, nem jelent gondot a magyar államkötvények viszonylag alacsony kamatszinten történő értékesítése. Ennek ellenére jelzés értékű lehet, hogy a Moody's messze nem látja olyan biztatónak a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait, mint a kabinet.