Magyarország ma nyújtja be keresetét a kötelező kvóták ellen

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Szlovákia már tegnap megtette ugyanezt.


Magyarország ma beadja a migránsok kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló EU-s döntést megtámadó keresetét az Európai Bíróságra - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIV. plenáris ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.

A kormányfő hangsúlyozta: a visegrádi együttműködés tagállamai - Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia - bebizonyították, hogy "ha akarjuk, meg lehet állítani a migránsáradatot". (A felsorolásban a miniszterelnök említette Lengyelországot is, noha az uniós kvótamegállapodást Varsó elfogadta.)

Orbán Viktor szerint vannak, akik "más észjárást követnek". Példaként azt mondta, hogy az elmúlt napokban Magyarországgal szemben indított jogi eljárásokat is bosszúnak tekinti, mert a magyar kormány szembe mert fordulni Brüsszel bevándorláspárti politikájával.

Orbán Viktor előadásában hosszan szólt arról a magyar kormányzati álláspontról, amely szerint a nemzetek létezése Európában nem a problémák forrása - mint azt sokan hiszik, és éneklik "a nemzetek felettivé válás indulóját" Brüsszelben és "a pénzügyi központok különböző európai fővárosaiban" -, hanem a megoldások előfeltétele.

A miniszterelnök szerint a nemzetek létezése elleni lépés volt, amikor a készülő uniós alkotmányból kihúzták az utalást a keresztény gyökerekre, holott "ez ténykérdés". A nemzetek elleni lépésként értékelte azt is, hogy egyre több tagállami hatáskört vontak el a nemzeti szuverenitás köréből, és adtak az eurobürokraták kezébe. Végül a migrációs válságot is a nemzetek meggyengítésére tett kísérletnek nevezte a kormányfő. Úgy fogalmazott: Európa elitje 2015-ben egy igazán veszélyes lépésre szánt el magát, amikor szélesre nyitotta az EU külső határait a tömegével beözönlő migránsok előtt. Megismételte korábbi kijelentését, mely szerint egy "bizarr koalíció" jött létre az embercsempészek és a jogvédők között, amit kívülről támogatnak vezető európai politikusok is.

A kvóták elleni hazai kormányzati akció is éppen indul, lapunk azt is megtudta, mi lesz a kampány két fő jelmondata.