Magyarország kéri az EU-t: hadd legyen olcsóbb az internet

Fotó: Cultura Creative / Rafe Swan

-

A kormány az Európai Unióhoz fordul az internetszolgáltatás áfájának csökkentése érdekében – nyilatkozta a Magyar Időknek Deutsch Tamás.


Bár az általános forgalmi adók mértékének meghatározása tagállami hatáskörbe tartozik, de a szabály szerint az internetszolgáltatást minden esetben a legmagasabb mértékű áfa kell hogy terhelje - mondta a lapnak a Digitális jólét program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos.

A magyar kormány a tervek szerint jövőre a jelenlegi 27-ről 18 százalékra mérsékli az internetet sújtó adót. Deutsch szerint ez két módon érhető el: az egyik megoldás, hogy Magyarország kivételt kér a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs bevezetése érdekében. A másik út pedig, hogy az európai digitális felzárkózás felgyorsítása céljából a kormány a visegrádi országcsoporttal közösen kezdeményezi az általános forgalmi adózásra vonatkozó uniós irányelv módosítását.

A politikus szerint az áfa csökkentése 14-15 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelent az államnak, ám a forgalmon növekedése miatt akár egy-másfél éven belül is visszajöhet ez a veszteség.