Magyarország jelöltje lenne az EP-választásokon Berlusconi?

-

Az olasz szenátusból november 27-én kizárták Silvio Berlusconit, a La Repubblica szerint ezért Milánó közeli villájában arról tanácskozott, hogy melyik európai tagállamban indulhatna az EP-választások jelöltjeként.


„Berlusconi magyar kísértése, Budapestről jelöltetem magam az európai választásokra” címmel írt a La Repubblica olasz napilap arról, hogy Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő egy más európai tagállam jelöltjeként indulna a jövő évi EP-választásokon. A lap szerint erről Milánó-közeli villájában tanácskozott a Forza Italia vezetőségével az olasz szenátusból november 27-én kizárt Berlusconi.


A La Repubblica azt írja, a politikus magyarországi, bulgáriai vagy észtországi jelölt is lehet a jövő évi EP-választásokon. Az olasz balközép napilap szerint ez lehetne Berlusconi hónapok óta ígérgetett „meglepetése”. Mint a lap írja, az olasz exkormányfő számba veheti Budapestet is, ahol a „Milan-szurkoló” barátja, Orbán Viktor áll a kormány élén. Bulgáriában az egykori miniszterelnökkel, Bojko Boriszovval ápol barátibb viszonyt, míg Észtországban jelentős olasz befektetők támogatnák jelölését.

Berlusconi hat évig nem indulhat az olasz választásokon, de más európai országból erre lenne lehetősége. Precedens is van a dologra: Giulietto Chiesa olasz újságíró 2009-ben lett színekben jutott be az EP-be.


Hogyan indulhatna nálunk Berlusconi?

Az EP-választásokon kizárólag pártok indulhatnak, egy pártnak pedig 20000 érvényes ajánlószelvényt kell összegyűjtenie, hogy listát állíthasson. A legalább 5 százalékot elért pártlisták között 21 mandátumot fognak kiosztani a jövő évi magyarországi EP-választásokon.


Lehet, hogy az egyiket Silvio Berlusconi szerezhetné meg? Ha valamelyik induló párt jelöltjeként nevezné meg őt, még ez sem elképzelhetetlen. Ugyanakkor magyarországi lakcímre is szüksége lenne ez esetben, és az is kétséges, hogy a közügyektől való eltiltást ekként meg tudná kerülni.

Ugyanakkor a La Repubblica cikkében megjegyzi: nem lenne könnyű olyan országot találni, ami befogadná Berlusconit. Vlagyimir Putyin orosz államfő például november végi olaszországi látogatásakor tagadta, hogy Berlusconi orosz diplomáciai útlevelet kért volna tőle. A hírre a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté az Index szerint úgy reagált: a hírnek nincs semmi alapja, „de legalább vicces”.