Magyarország is rosszul jár, ha Görögország kilép az eurozónából

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Egy elemző szerint a régióból Magyarországra és Lengyelországra hatna a legrosszabbul a Grexit.


Az ING Bank vezető elemzője, Balatoni András az MTI-nek elmondta, hogy ha Görögország nem tartja be a július 20-án esedékes fizetési határidőt az Európai Központi Bank (EKB) felé, akkor az EKB abbahagyja a görög bankok likviditásának finanszírozását, és tőkekorlátozások várhatók az országban. Ha az EKB nem finanszíroz tovább, akkor Görögországban nem lesz megfelelő mennyiségű euró arra, hogy az emberek kivegyék a bankból a pénzüket, vagy megkapják fizetésüket.

Elmondta azt is, hogy ha Görögország kilép az euróövezetből, azaz bekövetkezik az ún. Grexit, és bevezetik a drachmát, akkor az IMF számításai szerint a GDP 8 százalékára rúgó recesszió lesz az országban, ami a legrosszabb forgatókönyv. Ha Athén vállalja a megszorítások költségeit, valószínűleg akkor is 2-3 százalékos recesszióba süllyed a gazdaság, azonban nem lesz bankpánik és az EKB is folyamatosan biztosítja a likviditást. A szakértő kiemelte, hogy ez is nagy költség egy olyan gazdaságnak, amely alapvetően 2009 óta deflációs spirálban van.

A Grexit hatását, a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság nagymértékű csökkenését a régió piacai közül leginkább Magyarországon és Lengyelországban éreznék meg, mivel ebben a két országban a legmagasabb a külföldi befektetők részaránya a kötvénypiacon, mondta.

Amikor a kilépés hatására elkezdik a forintban és zlotyban denominált kötvényeket eladni, akkor veszíteni fog értékéből a magyar valuta, ami rövid időre gyengülő pályára állhat, a 315 forintos euróval szembeni árfolyamot is elérheti. Ugyanakkor az elemző szerint hosszú távon a forint elég ellenálló lett az elmúlt időszakban, Magyarország sérülékenysége érdemben csökkent. Jó a növekedés, a fizetési mérleg és a finanszírozási képesség is "elképesztő többleteket mutat".

A görög válság legfrissebb fejleményeiről itt írtunk.