Magyarország hisz a NATO jövőjében

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Erősíteni kell a katonai szövetség európai lábát – Kövér László házelnök szerint.


A terrorizmus új válfajával kell szembenéznie Európának és a világnak – mondta Kövér László házelnök „A NATO a varsói csúcstalálkozó után” című nemzetközi parlamenti konferencián. Az Országgyűlés elnöke szerint most egy új totalitárius ideológia által irányított terrorizmusfajtával kell megküzdeni, mely hódító, az emberi életet és méltóságot nyíltan megveti, a tömeggyilkosságtól és az öngyilkosságtól sem riad vissza. Emellett beszélt az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusról, amely megrengette az államok közötti nézeteltérések békés rendezésének világrendjét. Kövér szerint ebben a kritikus biztonsági helyzetben a katonai-politikai szövetségre komoly feladat hárul.

Kövér szerint az, hogy Montenegró csatlakozásával hamarosan 29 tagúra bővül a szervezet, bizonyítja, hogy az euroatlanti térség országai hisznek a NATO által kínált kollektív védelemben. Az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatban azt mondta, bízik benne, hogy az új adminisztráció hivatalba lépése után is fennmarad a transzatlanti szolidaritás, vagyis az Egyesült Államok elkötelezett marad az európai biztonság iránt. Ugyanakkor Európának és az Európai Unió tagállamainak a jövőben nagyobb erőfeszítést kell tenniük önmaguk védelmének garantálására.

Szintén a NATO európai lábának megerősítését nevezte fontosnak a konferencián Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Azt mondta, az nem vezet sehova, ha mindig arra számítunk, hogy az Egyesült Államok baj esetén megvéd minket; Európának is rendelkeznie kell megfelelő kapacitásokkal. Szijjártó szerint alapvetően négy tényező határozza meg a biztonsági környezetet: a NATO és Oroszország viszonyának jövője, az Iszlám Állam elleni harc, az új amerikai külpolitika hatásai, valamint a közel-keleti és észak-afrikai helyzet stabilizálása, és ezek a tényezők mind összefüggnek egymással. Szijjártó szerint Montenegró felvételével nem érhet véget a NATO bővítése, hanem Macedónia és Grúzia csatlakozásával kell tovább erősíteni a szervezetet.

Simicskó István honvédelmi miniszter a NATO elkötelezett, szolidáris, együttműködő és megbízható szövetségesének nevezte Magyarországot. A miniszter szerint Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a Magyar Honvédségen képességein és erején, a NATO szövetségeseken és a magyar állampolgárok áldozatvállalásán. Azt mondta, mindhármat erősíteni szeretnék.