Magyarország határőröket és rendőröket küld Görögországba

Fotó: ANADOLU AGENCY / Javi Julio

-

Így tesz a többi V4-es ország is, hogy a görög határoknál állítsa meg a menekülthullámot. Orbán Viktor aggódik, hogy a valettai EU-Afrika-csúcstalálkozón a résztvevők pozitív összefüggésben kezdtek el beszélni a migrációról.


Több mint 300 határőrt és rendőrt küldenek a visegrádi négyek (V4: Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) Görögországba. Orbán Viktor szerint a cél az, hogy „a görög déli határoknál meg tudjuk állítani a menekülthullámot”.

A miniszterelnök a máltai fővárosban, Vallettában rendezett EU-Afrika-csúcstalálkozón vesz részt, ahol a V4-ek arról is megállapodtak, hogy közösen hozzájárulnak azoknak a pénzügyi alapoknak a feltöltéséhez, amelyek a migrációs hullám megfékezéséhez szükségesek.

Orbán VIktor szerint fájdalmas, de be kell ismerni, hogy „néhány görög komphajókapitány a migráció elleni küzdelemben hatékonyabb, mint a 28 (uniós) miniszterelnök többszöri találkozó után”. Szemben azzal, amit az EU-s kormányfők rendszeresen mondanak, vagyis hogy a menekültáramlat nem állítható meg, kiderült: amint a görög hajós kapitányok úgy döntöttek, nem szállítják át a migránsokat a szigetekről a szárazföldre, rögtön megszakadt a migrációs hullám. „Tehát több bizonyítékunk is van a magyar határkerítésen túl arra, hogy az akarat hiányzik ma az unióból, hogy megállítsa ezt az áramlást” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a szerdai vallettai tanácskozás kockázatos pontjának nevezte, amikor „az egybegyűltek pozitív összefüggésben kezdtek beszélni a migrációról", úgy vélekedve, hogy a migráció, ha jól menedzselik, rendkívül sok előnyt hoz azoknak az országoknak is, ahonnan eljönnek az emberek, valamint azoknak is, ahová érkeznek. Jelezte, ő mindezzel nem ért egyet, ennek hangot is adott, szerinte ugyanis a migrációs helyzet ma Európában nem egy győztes-győztes, hanem egy vesztes-vesztes szituáció, vagyis mindenkinek rossz: azok az országok, ahonnan jönnek a migránsok, elveszítik a fizikailag legjobb állapotban lévő, legértékesebb munkát végezni képes embereiket, „mi pedig kapunk egy olyan közösséget a nyakunkba, amelyet képtelenek vagyunk integrálni”. Ezért Máltán is próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy a migráció ma Európának elsősorban veszélyeket rejt magában.