Magyarország–Finnország 1–2 – a Pintér-csapat premierje

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

HÁTTÉR

Magyarország korán vezetést szerzett Finnország ellen a győri ETO Parkban, de az ellenfél a magyar válogatott védelmi hibáit kihasználva fordítani tudott a második félidőben.


Ahogyan az várható volt, a magyar válogatott a fegyelmezett védekezésből történő gyors ellentámadást próbálta gyakorolni a finnek elleni mérkőzésen. Ennek szellemében Rudolf Gergely egy hosszan előreívelt labdát vett át félig fejjel, félig kézzel, majd gondolkodás nélkül lőtt a tizenhatoson kívülről, a labda pedig átpattant Maenpaa fölött, így a magyar válogatott már a 13. percben megszerezte a vezetést. A válogatott a meccs hátralevő részében egyre mélyebben húzta meg a védelmi vonalát, ami lehetőséget és területet adott a finneknek a támadásépítésre. A védelem nem is tudott megfelelően koncentrálni az egész mérkőzés során, és először egy szinte komikus jelenetsor után egyenlíteni tudott Joel Pohjanpalo, majd a Juhász Roland szabálytalanságáért megítélt tizenegyesből Roman Eremenko megszerezte a győztes gólt. A hajrában ment előre a magyar csapat, de gólt már nem tudott szerezni, így Pintér Attila vereséggel kezdte kapitányi karrierjét. Magyarország–Finnország 1–2 Gólszerző: Rudolf (13.), ill. Pohjanpalo (74.), Eremenko (84.) "Jól kezdtük a mérkőzést, megszereztük a vezetést, megvolt a lehetőségünk arra, hogy növeljük az előnyünket, de a finn válogatott kihasználta a hibáinkat, és fordítani tudott" - értékelt röviden Pintér Attila szövetségi kapitány, aki hozzátette, csapata az utolsó pillanatig küzdött az egyenlítésért, nagyon fegyelmezetten játszott, próbálta leszűkíteni a területet, jól szerzett labdákat, de a befejezéseknél játékosai pontatlanok voltak. Továbbá pozitív dolgok és hibák is történtek, de utóbbiakat ki tudják javítani. Mixu Paatelainen, a finnek szakvezetője összességében elégedett volt csapata teljesítményével, bár saját bevallása szerint sokkal több passzt szeretett volna látni. "A magyaroknak gyors és erős támadói vannak, erre fel kell majd készülnünk a továbbiakban. Várjuk az őszi találkozót, hiszen tudjuk, hogy ennek a mai találkozónak nem volt tétje, ugyanakkor örülünk az eredménynek. Tudjuk, hogy a magyar válogatott erős ellenfél lesz a csoportban" - mondta Paatelainen. A mérkőzésről bővebben itt olvashat.


„Minden szintnek megvan a nívója, ez egy jól hierarchizált szakma, egy jó negyedosztályú játékos az egy jó játékos a negyedosztályban.”

A többi mérkőzésen:

Franciaország–Hollandia 2–0 Spanyolország–Olaszország 1–0 Japán–Új-Zéland 4–2 Irán–Guinea 1–2 Oroszország–Örményország 2–0 Bulgária–Fehéroroszország 2–1 Dél-Afrika–Brazília 0–5 Algéria–Szlovénia 2–0 Görögország–Dél-Korea 0–2 Montenegró–Ghána 1–0 Csehország–Norvégia 2–2 Izrael–Szlovákia 1–3 Bosznia-Hercegovina–Egyiptom 0–2 Ciprus–Észak-Írország 0–0 Kolumbia–Tunézia 1–1 Törökország–Svédország 2–1 Románia–Argentína 0–0 Ukrajna–Egyesült Államok 2–0 Ausztria–Uruguay 1–1 Svájc–Horvátország 2–2 Németország–Chile 1–0 Írország–Szerbia 1–2 Belgium–Elefántcsontpart 2–2 Lengyelország–Skócia 0–1 Wales–Izland 3–1 Anglia–Dánia 1–0 Ausztrália–Ecuador 3–4 Portugália–Kamerun 5–1 Honduras–Venezuela 2–1 Mexikó–Nigéria 0–0 Costa Rica–Paraguay 2–1