Magyarország élen jár az utasok adatainak begyűjtésében

Fotó: MTI / Földi Imre

-

Az év végéig csak három tagállamban lesz működőképes utasnyilvántartó rendszer: Nagy-Britanniában, Franciaországban és hazánkban.


Az év végéig csak Nagy-Britanniában, Franciaországban és Magyarországon lesz teljesen működőképes utasnyilvántartó rendszer – állapítja meg havi jelentésében az Európai Bizottság a Bruxinfo információi szerint. Az európai PNR keretében a légitársaságoknak előre meghatározott adatokat kell tárolniuk az utasokról, és az információkat át kell adniuk a hatóságoknak a terrorizmusgyanús személyek minél hatékonyabb kiszűrése érdekében. Az utasnyilvántartási adatállományról szóló irányelv maradéktalan végrehajtására 2018 májusáig adtak időt a jogalkotók.

Az unió 2015-ben hirdette meg a biztonsági szabályok szigorításának végrehajtását. Magyarország azon kevés kivételek közé tartozik az EU-ban, ahol már az év végén felállhat a teljesen működőképes utasnyilvántartó rendszer és egység. Eddig csak Nagy-Britannia hozta létre az utasnyilvántartását, decemberre azonban már Franciaország és Magyarország is megteremti ennek feltételeit – közölte a szerdán napvilágot látott jelentésben a Bizottság.Brüsszelt aggodalommal tölti el, hogy a tagállamokban nagyon vontatottan halad a tagországi szinten összegyűjtött légiutas-adatok továbbítására hivatott kapacitások kiépítése. Ennek érdekében a kormányoknak sürgősen hozzá kellene látniuk az utasnyilvántartási egységek létrehozásához. Tizenegy uniós tagállam – köztük Németország, Ausztria és Lengyelország – azonban még az ehhez szükséges tervvel is adós – mutatott rá szerdán a biztonsági uniót felügyelő brit biztos, Sir Julian King.

A jelentés pontról pontra és területről területre végigveszi azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, illetve tárgyalásuk állását, amelyek a belbiztonság megerősítését szolgálják. A jelentés többek között arra sürgeti a tagállamokat és az Európai Parlamentet, hogy még az év vége előtt állapodjanak meg a terrorizmus elleni küzdelemről szóló irányelvről és a tűzfegyverekről szóló direktíva felülvizsgálatáról.
A Bizottság novemberre ígéri a schengeni térségbe vízummentesen beutazó harmadik országbeli állampolgárok előzetes ellenőrzését lehetővé tevő Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerről (ETIAS) szóló javaslatot. Szorgalmazza továbbá a külső határokat átlépő uniós polgárok szisztematikus ellenőrzéséről szóló bizottsági javaslat mielőbbi megvitatását és az uniós határregisztrációs rendszer létrehozását is.