Magyarország bajaival is foglalkozik az amerikai külügy jelentése

Fotó: MTI / Jean-Christophe Bott

-

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozta az éves emberi jogi országjelentéseit. Magyarországon a civilek, a média és a romák helyzete látszik aggasztónak.


A jelentés kiemelte a terrorszervezetek kegyetlenségét és a helyzet súlyosságát egyebek között a Közel-Keleten, Afrikában, Észak-Koreában és Oroszországban.

„Túl sok ember számára 2014-et a szenvedés és a bántalmazás határozta meg, amelyet a vallási diskurzust és megosztottságot a totalitárius ideológiájuk előmozdítására kihasználó terrorista csoportok vagy az olyan kormányok okoztak, mint Szíriáé, amelyek néha a terrorizmus elleni nevében jártak el" – írta John Kerry amerikai külügyminiszter a 200 ország és terület 2014-es emberi jogi gyakorlatára vonatkozó, a kongresszus számára készített jelentés előszavában.


Magyarország esetében a jelentés kifogásolta a civil társadalom elleni "komoly" kormányzati és rendőrségi fellépést, a médiapluralizmus "további megnyirbálását" és a romák diszkriminációját és kirekesztését. A dokumentum szerzői szerint az újraválasztott Fidesz-KDNP túlnyomórészt társadalmi konzultáció vagy az ellenzéki pártokkal való, befogadó párbeszéd nélkül folytatta a 2010-ben elkezdett átfogó változtatásokat a jogi keretrendszerben és az államszerkezetben.