Magyarország az utolsó három percben verte meg Japánt

Fotó: MTI / PAP / Jacek Bednarczyk

-

HÁTTÉR

A negyvenéves Frank Banham 57. percben szerzett gólja döntötte el a divízió I/A világbajnokság első meccsét. A magyar válogatott ekkor vezetett először Japán ellen, végül Hári állította be a végeredményt, miután üres kapuba betalált az 59. percben. Rich Chernomaz szövetségi kapitány csapata tehát, ha nehezen is, de hozta az elvárt első győzelmet a csoport leggyengébb csapatának tartott Japán ellen. A meccs legjobb magyarja a 19 évesen első felnőtt vb-meccsén gólt szerző Erdély Csanád lett.


Divízió I/A világbajnokság, első forduló

Magyarország–Japán 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)
Gólszerzők: Kóger (10.), Erdély (32.), Banham (57.), Hári (59.), ill. Obara (2.), Hirano (31.)

A magyar csapat


A japán válogatott


Az első bulit a japánok vitték el, de Kóger támadhatott először, végül nem tudott lőni. A második percben az első kapura lövés gólt is ért: Obara lőtt, megpattant egy magyar lábon, így Rajna nem védhette, 0-1.Egy perccel később Rajna óriásit hárított, majd Kóger és Banham összehozott egy gólt, de magasan tartotta ütőjét mindkettő, így nem adták meg.De legalább a komoly helyzet megvolt. A következő percekben is inkább Japán dominált, csak az első magyar sor volt képes felvenni a versenyt a japánokkal, akik gyorsabban is cseréltek. Egy csodaszép Hári–Benk-összjáték végén utóbbi fonákkal szerezhetett volna gólt, de elakadt a korong a védőkben. Végül a 10. percben Banham távoli bombájába beleért Kóger, és egyenlített, 1-1.A magyarok elkezdtek dominálni. Egy japánt ki is állítottak, így emberelőnyben támadhatott a válogatott.Egy Sarauer-lövés után Kóger fordult be, de a kapuvasról kijött a korong, elment az emberelőny. A magyarok folyamatosan azzal próbálkoztak, hogy távolról lődöztek, és várták, hogy centerben valaki belepöcköljön, vagy bepattanjon egy japánról. A 18. percben aztán Rajna kellett nagyot védjen, majd a japánok támadásaival eltelt a hátralévő idő, így 1-1-gyel zárult az első harmad.


A második harmadot a magyarok kezdték jobban, Vas Jánosnak volt óriási lehetősége, de mellévágta. A harmad első tíz percében sorra dolgozta ki helyzeteit a Chernomaz-csapat, de Fukufudzsi óriási védései megakadályozták Magyarországot a gólszerzésben. A harmad közepén nagy helyzetei voltak Japánnak is, itt Rajna bravúrjai kellettek. A harmad 11. percében aztán Hirano kapott passzt, és bal szélről, jobbról felküldte a felsőbe, ismét vezetett Japán, 2-1.Sokat nem teketóriázott a magyar csapat: a 32. percben egy buli után a 19 éves Erdély Csanád első válogatottban szerzett góljával egyenlített, 2-2.A két gól között mindössze 24 másodperc telt el. Három perccel a harmad vége előtt emberelőnybe került ismét a magyar válogatott. Először Banham próbálkozott távolról, de fölé bombázott. Nem sokkal később ő passzolt Sarauernek, de a kanadai–magyar nem tudott beleérni – Sarauer a kispadra ülve ingatta a fejét. Végül emberelőnyben Metcalfe kampózta meg ellenfelét, kiállították, az utolsó percet emberhátrányban nyomta végig a magyar válogatott, de egy Rajna-védés után lepergett az óra.


A harmadik harmadban még szűk fél percig emberhátrányban játszott a csapat, de ez is eltelt – emberelőnyeikkel tehát nem tudtak élni a csapatok. A játékrész első öt percében Japán dominált, ám aztán átvette az irányítást a magyar első sor, és Szirányi Sarauerrel közösen alakított ki veszélyes helyzetet. Fukufudzsi azonban megfogta, 90 százalékkal védett ekkor. Nem sokkal később Magosi ugrott ki, de fölé vágta, majd felvágták – de hosszú indítás miatt egyébként is visszafújták. A harmad feléhez közeledve megint a japánok voltak aktívabbak, de már mindkét csapat nagyon vigyázott arra, hogy ne hibázzon.

Kevesebb mint tíz perc volt hátra, amikor Frank Banham óriási lövéssel vétette észre magát, de egész meccsen látszott, hogy a japánok készültek ellene, alig hagyták távolról lődözni a negyvenéves újoncot. A magyarok harmadik emberelőnye is összejött az 53. percben, Kumagajt küldték le. Vissza nem térő alkalom volt megszerezni a vezetést – először a meccsen. Sarauerék sorra próbálkoztak, de vagy a védők, vagy Fukufudzsi volt résen minden egyes helyzetnél. Öt másodperccel az emberelőny vége előtt Sebők fölé vágta a meccs helyzetét is, kiegészült Japán.A meccs hajrájában Sarauer tört be, visszahúzta Szaszaki, újabb kiállítással sújtották Japánt. „Mindent bele!” – buzdítottak a Krakkóba kiutazott magyar drukkerek, négy percből kettőt emberelőnyben nyomhatott végig Chernomaz csapata. Az edző időt is kért, elmagyarázta a csapatnak, mit kell tenni. Banham először botját törte lövésével egy japánnak, másodszor pedig felküldte a bal felsőbe, végre bement egy emberelőnyös támadás! 3-2. Interjúnk vele és Sarauerrel itt.Bevált tehát Chernomaz időkérése, három és fél perccel a vége előtt vezetett tehát először a magyar válogatott, amely innentől visszaállt bekkelni, és kilődözte harmadából a korongot. Másfél perccel a vége előtt Fukufudzsi lejött, üres maradt a japán kapu. Hári korongot szerzett, betört a támadó harmadba, húzott kettőt, majd két védő mellett fonákkal perdítette be a győztes találatot, 4-2.A válogatott öröme


Japán legjobbja Fukufudzsi, Magyarországé pedig Erdély Csanád lett


A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA A DIVÍZIÓ I/A-S VB-N

  • 04. 19. vasárnap 13.00 | Magyarország–Japán 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)
  • 04. 20. hétfő 12.45 | Magyarország–Kazahsztán | Sport1
  • 04. 22. szerda 12.45 | Magyarország–Olaszország | Sport1
  • 04. 23. csütörtök 16.15 | Magyarország–Ukrajna | Sport1
  • 04. 25. szombat 20.00 | Magyarország–Lengyelország | Sport2

Lájkolj minket a Facebookon!