Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagja lett

Fotó: NASA / István Hajdu

-

Sokat kell ezért fizetni, de mostantól magyar cégek is pályázhatnak az űrprojektekre.


Kedden Párizsban Magyarország csatlakozott az ügynökséghez (ESA) – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Solymár Károly Balázs, a tárca infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint az ország készen áll arra, hogy eredményesen éljen az ebből adódó lehetőségekkel

Magyarország az ESA teljes jogú tagországaként aktív formálója lesz az európai űrtevékenység jövőjének – hangsúlyozta Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség főigazgatója.

Az utóbbi 12 évben az ESA együttműködő tagállamaként Magyarország 125 szerződést kötött a szervezettel. Mára több mint ötven hazai kis- és középvállalkozás, kutatóhely és egyetem vesz részt az ESA programjaiban, az űrbe eddig csaknem 100 magyar fejlesztésű műszer került ki.

A Magyarország tagsági viszonyából eredő éves befizetési kötelezettség 2015-ben 262 millió forint. Ezt az összeget a hazai vállalkozások és kutatóhelyek szinte teljes egészében visszapályázhatják. A csatlakozási megállapodás alapján ezért az ESA az első hat évre szóló, felzárkóztatási időszakban kifejezetten a magyar szereplők számára ír ki pályázatokat. Az első, célzott tenderek szeptemberben jelentek meg az Űrügynökség honlapján.