Magyarország az élbolyban az unió nélkülözési toplistáján

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János / MTI/MTVA / Vajda János

-

A gyermeküket egyedül nevelők és a többgyermekes családok helyzete romlott, az időseké viszont javít az átlagon. Az összesítésben Bulgária és Románia után Magyarországon a legrosszabb a helyzet.


Kihozta az Eurostat, az unió statisztikai hivatala Európa állampolgárainak anyagi nélkülözésére vonatkozó legfrissebb statisztikáit. Legjobban Portugáliában nőtt a szegénység - 2,3 százalékponttal  (8,6-ról 10,9-re),a második Bulgária 1,8 százalékpontos romlással (45,9 százalékra!), a harmadik Magyarország 1,1 százalékpontos lecsúszással. A magyar nélkülözési arányszám a 2011-es 23,1 és 2012-es 25,7 után ezúttal 26,8 százalék, ezzel az EU-ban a harmadik helyen állunk Bulgária és Románia után. (Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy Romániában 1,2 százalékponttal csökkent a nélkülözők aránya (28,7 százalékra), így már csak 1,9 százalékponttal rosszabb a mutatója a miénkénél.) - -

Magyarországon csak az idősek élnek jobban

Ha megnézzük a nélkülözés mértékét háztartástípusokra lebontva 2012-2013-ban, azt láthatjuk, hogy kiugróan rossz eredményt a három vagy több anyagilag nem független gyermekkel rendelkező párok értek el Magyarországon. Itt 42,6 százalékon teljesítettünk, nálunk rosszabb ismét csak Románia és Bulgária lett (48 százalékkal és 89, 1 százalékkal). Hasonlóan rossz helyzetben vannak a gyermeket nevelő egyedülálló szülők: itt a nélkülözés mértéke 41,4 százalékos, majdnem akkora, mint Románia esetében (42,1 százalék). Az ugyanerre vonatkozó adat Finnország esetében lett a legjobb, 5,4 százalék. Ellenben a nyugdíjas-nélkülözés kevéssé jellemző hazánkra: az olyan háztartástípusokban, ahol két felnőtt közül legalább az egyikük 65 éves vagy idősebb, „mindössze” 14,5 százalékos a kiugró szegénység mértéke. És ebben a kategóriában több országban rosszabb a helyzet: Bulgária (53,5 százalék), Románia (24,6 százalék), Lettország (24,6 százalék) és Litvánia is (16,5 százalék). Ha a korfát nézzük, hasonló adatokat kaphatunk: míg Magyarországon 65 év alatt minden korosztálynak romlott a helyzete, addig a 65 év felettieké javult. 2012-ben a 18 év alattiak 33,4 százaléka élt nagyon rosszul, tavaly már 35 százaléka. A 18 és 64 év közöttiek helyzete is romlott, a nélkülözők aránya 25,6-ról 27 százalékra nőtt. A 65 évnél idősebbeknek 2012-ben 17,4 százaléka nélkülözött, 2013-ban „csak” 16,7 százaléka. De Bulgária, Spanyolország és Litvánia esetében is hasonlót figyelhetünk meg: míg a 65 év alattiak helyzete jelentősen romlott, addig az idősebbeké javult.

Amiben a legrosszabbak vagyunk

Hogy kik azok Európában, akik a legkevésbé képesek szembenézni váratlan anyagi kiadásokkal? Bizony, ezek mi, magyarok vagyunk 70 százalék feletti eredményünkkel: utánunk jön Lettország, Bulgária és Litvánia, amelyek velünk ellentétben javítottak 2012-es eredményükön. Az évi egyhetes nyaralást illetően már viszonylag jobb helyzetben vagyunk: a harmadik helyen állunk Románia és Bulgária után. Ám ezen a fronton a bolgárok javítottak sokat, és ha ez a trend folytatódik, helyet cserélhetnek velünk. Az Eurostat azt is nézte, milyen arányban képtelenek az állampolgárok minden második nap húshoz, halhoz vagy ezek vegetáriánus megfelelőjéhez jutni: Magyarország 2012-höz képest tavaly rontott, a viszonylagos „éhezés”, illetve rossz színvonalú táplálkozás a lakosság mintegy 30 százalékát érinti. Nálunk rosszabb helyzetben csak Bulgária van, ahol a lakosság fele képtelen megfelelő ételt biztosítani a maga számára. Utánunk, a harmadik helyen Lettország áll.

Mivel is számolt az Eurostat?

A súlyosan nélkülözők arányának megállapítása során azt nézte az Eurostat, hol nem képesek a háztartások teljesíteni legalább négyet az alábbiak közül:
  • fizetni a számlákat és a jelzáloghitelt
  • egy hét szünidőt kivenni és elutazni
  • minden második nap húst, halat vagy ezek vegetáriánus megfelelőjét fogyasztani
  • szembenézni váratlan anyagi kiadásokkal
  • telefont (ideértve a mobilt is) fenntartani
  • rendelkezni színes tévével
  • rendelkezni mosógéppel
  • rendelkezni autóval
  • megfelelő mértékben fűteni.