Magyarország, a lottóötös – Izlandon örülnek nekünk

-

Az osztrákok és portugálok a magyarok extra motivációjától tartanak, egy izlandi lap viszont főnyereményként kezeli, hogy Portugália és Ausztria mellett Magyarországot kapták a jövő évi Európa-bajnokság csoportsorsolásán.


„Elégedett vagyok a sorsolással – mondta Marcel Koller, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya az osztrák szövetség honlapján. – Végső soron persze azzal játszunk, aki szembejön velünk. A portugáloknak van egy világsztárjuk Cristiano Ronaldo személyében, és rajta kívül is több klasszis van a csapatban. Izland ellen 2014-ben játszottunk utoljára, veszélyes csapat, amikor minden játékosuk egészséges. Nehéz lesz ellenük játszani, miután a selejtezősorozat végére rendkívül magabiztosak lettek. A magyarok régen jártak világversenyen, ami biztos, hogy extra motivációt jelent majd a számukra. Minden meccset komolyan kell vennünk, nem szeretnénk kiesni a csoportkör végén. Az utolsó körben nüanszok fognak dönteni.”


Koller (középen) összességében elégedett


„Az Európa-bajnokságra kijutó valamennyi csapat bizonyította már, hogy jó erőkből áll, nem véletlenül lesznek ott a döntőben – dicsérte meg az egész mezőnyt David Alaba, az osztrák válogatott és a Bayern München védője. – Azt hiszem, nagyon kiegyensúlyozott meccsekre számíthatunk a csoportunkban. Éppen ezért minden ellenfelünkre nagyon komolyan fogunk készülni. Tudjuk, mire vagyunk képesek, nincs mitől tartanunk.”

Lars Lagerbeck, az izlandiak svéd szövetségi kapitánya az M4-nek így nyilatkozott a sorsolás után: „Nem láttam sokat a magyarokat a selejtezők során, de annyit tudok, hogy egy jó fizikumú, keményen dolgozó csapat.


Nem ők a legerősebbek Európában, de nagyon nehéz ellenük játszani.

Amikor a svéd válogatott kispadján ültem, kétszer játszottunk velük különböző selejtezősorozatokban, jó emlékeim vannak Magyarországról. Örülök, hogy Magyarország visszatért a világversenyekre, mindig jó látni, ha egy nagy múltú csapat újra a legjobbak között van. Nagyon kiegyensúlyozott a csoport. Magyarország és Ausztria is szervezett, jó csapat, két nehéz mérkőzés vár ránk ellenük.”


Bal szélen Lagerback, középen Koller, jobb szélen Santos


Magyarország, a lottóötös – írja honlapján a svéd Expressen, amikor megszólaltatja Lars Lagerback izlandi szövetségi kapitányt, illetve Gylfi Sigurdssont, az északi csapat legismertebb játékosát. Sigurdsson úgy véli, minden mérkőzésen van esélyük a pontszerzésre, ha úgy játszanak, ahogy tették azt a selejtezősorozat meccseinek többségén. „Magyarországot sok szakértő a torna leggyengébb csapatának tartja, de mégiscsak kijutottak az Eb-re, méghozzá úgy, hogy legyőzték Norvégiát a rájátszásban” – jegyzi meg a Swansea középpályása.


A magyarokat kevésbé ismerjük

„A sorsolás előtt azt mondtam, előbb lássuk, kikkel kell mérkőznünk, aztán kezdhetjük meg az elemzést és a felkészülést – mondta az A Bola című portugál lapnak nyilatkozva Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya. – Nem hiszek a sorsban és a szerencsében, abban hiszek, hogy el tudjuk érni, amit szeretnénk. Minden ellenfelünket tiszteljük, de tudnunk kell a módját, hogyan juthatunk tovább. A magyarokat kevésbé ismerjük, ráadásul 48 éve nem vettek részt Európa-bajnokságon. (Valóban kevésbé ismer bennünket a kapitány, mert „csak” 44 az a 48 – a szerk.) Ez még fontos faktor lehet. Van egy jó kapusuk, és több jó futballistájuk is, de a legerősebb fegyverük a motivációjuk lehet majd.”