Magyarokat dolgoztatott rabszolgaként egy brit cég

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Heti tíz font és tömegnyomor a szálláson. Több magyar szembesült azzal, hogy rémálom lett a külföldi munka.


Napi két fontért (850 forintért) dolgoztatott külföldieket, köztük magyarokat egy ágyakat gyártó brit cég, amely olyan nagy üzletláncoknak volt a beszállítója, mint a John Lewis és a Next. A Dewsbury városában található gyárba eredetileg heti ezer fontos fizetéssel csalogatták az embereket – igaz, csak fél év munka után –, de végül hetente mindössze tíz fontot kaptak, és embertelen körülmények között foglalkoztatták őket – írja a Daily Mail. A dolgozók kaptak ugyan ennivalót, cigarettát, és szállást is, de itt borzalmas körülmények között éltek, 40-50 embert zsúfoltak be egy-egy helyiségbe, sokan közülük a földön aludtak.

Az ügyészek embercsempészettel vádolják a cég főnökét és két másik, a céghez köthető embert, ők azonban tagadják a vádakat. Az ügyész szerint a külföldi munkásokat egy bizonyos O. János cége közvetítette a brit cégnek, őt 2014-ben öt év börtönre ítélték embercsempészetért.

Az ügyész szerint az egyik rabszolgaként tartott dolgozó, B. Róbert 2010 januárjában érkezett a céghez Magyarországról. Heti legalább hatvan órát dolgoztatták, és minden pénteken tíz fontot fizettek neki. A férfi nem tudott elmenni, mert a biztosítási és a bankkártyáját is elvette tőle a közvetítője. Az ügyész szerint a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a magyar munkások milyen embertelen körülmények között éltek és dolgoztak, és a saját hasznukra fordították a rabszolgamunkájukat.

Az ügyben indult tárgyalás a Daily Mail szerint tíz héten át tart majd.