Magyarok is segítik az árvízi mentést a Balkánon

Fotó: AFP / ALEXA STANKOVIC

-

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkatársai vették át az árvízi védekezést a szerbiai Herkóca településen, a magyar mentőhelikopter pedig 600 kilogrammnyi élelmiszert szállított a víz által elöntött Obrenovac térségébe. Boszniában szállítási feladatokban segítik az EUFOR magyar katonái az árvíz elleni védekezést.


A szerb kormány kérésére a katasztrófavédelem a Hunor mentőszervezet 27 tagjával együtt öt motorcsónakot, egy csónakot és egy mentőhelikoptert indított szombaton Szerbiába, ahol az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt áradnak a folyók. A csapat a leginkább Obrenovac térségében végez mentési munkálatokat, ugyanis a település az elmúlt napok heves esőzése, a Száva áradása, majd gátszakadás következtében teljesen víz alá került - tette hozzá.

A mentőszervezet tagjai immár negyedik napja teljesítenek szolgálatot Szerbiában a történelmi árhullám elleni védekezés során, eközben számos embert mentettek ki az elöntött területről. Herkócáról a több mint háromezer lakosú Klenak községbe települnek át a magyar szakemberek, ott mintegy öt kilométeres töltésszakaszon a bordás töltés megerősítését, a nyúlgátépítést és a buzgárok elleni munkálatokat irányítják.

Eközben a magyar MI-2-es típusú mentőhelikopter az alapvető élelmiszerek, víz és gyógyszerek szállításában is részt vesz, és bevetési készenlétben van arra az esetre, ha további embereket kell kimenteni Obrenovac térségéből. Eközben megérkezett az árvíz által sújtott Bosznia-Hercegovinába az a százezer homokzsák, amelyet hétfő délután indított útnak a katasztrófavédelem. A hatmillió forint értékű magyar sürgősségi segélyszállítmányt Orasje városában vették át.

Szerbiában az intenzív csapadék okozta árvizek miatt százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására, több százezer háztartásban pedig nincs áram és immár hivatalosan 21 halálos áldozata van az árhullámnak. Szerbia kormánya az egész ország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki és többek között Magyarországtól is segítséget kért.


Magyar katonák is segítik az árvízi mentést Boszniában

Bosznia-Hercegovna egyharmada víz alatt áll, emiatt múlt pénteken kérték az EUFOR hadműveleti központjának segítségét. A feladat teljesítésével a magyar lövészszázadot bízták meg. A magyar katonák szombaton Szarajevóból az északi részen fekvő Maglaj városába vittek el egy civil segélyszállítmányt. Vasárnap pedig egy tizenkét gépjárműből álló konvojjal egy angol mentőcsoportot juttattak el a repülőtérről egy északkeleti városba.

Zlatko Legumdzija bosnyák külügyminiszter hétfőn közölte: az ország lakosságának egynegyedét közvetlenül érinti az öt napja tartó vihar és árvíz. Mintegy egymillió embernek nem volt ivóvize, több mint 100 ezer lakóház dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan. A kárfelmérés még folyik, de az már biztos, hogy 230 iskola és egészségügyi intézmény vált használhatatlanná. A halálos áldozatok számáról akkor adnak hivatalos jelentést, amikor mindenhol visszahúzódik a víz - fűzte hozzá.

A hatóságok jelentése szerint mintegy félmillió embernek kellett elhagynia otthonát. Meg nem erősített hírek szerint az országban legalább 30 áldozata van az áradásnak és a földcsuszamlásoknak. Bosznia-Hercegovinában keddre nemzeti gyásznapot hirdettek a természeti katasztrófa áldozatainak emlékére.

A Magyar Honvédség 2004 óta vesz az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletében. Jelenleg mintegy 160 magyar katona szolgál az EU Bosznia-Hercegovinai műveletében. A misszió törzsfőnöki posztját már évek óta magyar tábornok tölti be.


Magyarországon csökkent az árvízveszély

Tovább csökkent a veszély: már csak 164 kilométeren van árvízvédelmi készültség, csaknem 100 kilométeren harmadfokú, így a Lajtán és a Hernád több szakaszán. Budapesten 5 és fél méteren tetőzik ma a Duna, vagyis majdnem egy méterrel alacsonyabban, mint az alsó rakpartok szintje. A hazai árvízhelyzet legfrissebb híreit itt olvashatják.