Magyarok is csatlakoztak az orosz motorosokhoz

Fotó: RIA Novosti / Pitalev Iliya

-

Csehországban folytatták „győzelmi útjukat” az Éjszakai Farkasok nevű orosz motorosklub tagjai szombaton. Lengyelország kitiltotta őket, Németország szankciókat helyezett kilátásba.


A motorosok az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondták, mintegy harmincan Brno körzetében vannak, és Pozsonyba tartanak. Állításuk szerint vannak köztük magyar és szlovák motorosok is.

Az osztrák rendőrség ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy a motorosok szombat este Pozsonyból Bécsbe mennek. Az osztrák hatóságok mintegy 20 motoros érkezésére számítanak, a bécsi szovjet háborús emlékműnél rendőri készültség lesz.


Lengyelország kitiltotta őket, Bécs és Berlin felkészül

Az Éjszakai Farkasok a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából indítottak „győzelmi utat” Moszkvából Berlinbe. A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló, radikális nacionalista csoportként számon tartott banda tagjainak Lengyelország és Litvánia sem engedélyezte, hogy belépjenek területükre. A német kormány vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba arra az esetre, ha a klub motorosai megpróbálnák megzavarni a világháborús megemlékezéseket.

A berlini Schönefeld nemzetközi repülőtéren három orosz motorostól már megtagadták a belépést.

Grúziában is megjelentek az orosz motoros banda tagjai. A helyi sajtó beszámolói szerint a fővárosban, Tbilisziben járókelők a második világháborús győzelmet jelképező fekete-narancssárga Szent György-szalagjuk levételét követelték tőlük. A két ország 2008-ban rövid háborút vívott egymással.

A motorosok pár napja Magyarországon is átvonultak, csütörtökön a Fiumei úti sírkertben az orosz nagykövettel együtt koszorúztak a szovjet katonai parcellánál.