Magyarok ezrei lehetnek HIV-fertőzöttek

Fotó: AFP / JODY AMIET

-

Évente 250-300 új beteget regisztrálnak.


Folyamatosan emelkedik Magyarországon a HIV-fertőzöttek száma. Az évente regisztrált 250-300 új beteg között a tünetmentes vírushordozók mellett egyre nagyobb az AIDS-stádiumban lévő páciensek aránya – számolt be az AIDS világnapján az mno.hu.

Az Országos Epidemiológiai Központ 3237 HIV-fertőzöttet tart nyilván, rajtuk kívül azonban nagyjából négyezren lehetnek azok, akik egyáltalán nem tudják, hogy megfertőződtek. A szakemberek ezért tartják fontosnak, hogy a jelenleginél sokkal több HIV-szűrőállomás működjön az országban, hiszen nagyon kevesen vesznek részt a vizsgálatokon. Ugyancsak segítené a betegség felfedezését, ha a patikákban is lehetne venni anonim gyorsteszteket, amelyek azonnal kimutatják, ha baj van.

Tavaly összesen nyolcvanezer szűrést végeztek hazánkban, ami egy tízmilliós országban drámaian alacsony szám. A betegség akár 5-10 évig is tünetmentesen lappanghat, és minden évben 40-50 beteget már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni. A rizikócsoportba tartoznak a homoszexuális férfiak, a prostituáltak, valamint az intravénás droghasználók.