Magyarok ekézik Facebookon a Deutsche Telekomot

Fotó: AFP / OLIVER BERG / AFP / OLIVER BERG

-

A magyar felhasználók elárasztották felháborodott kommentjeikkel a DT Facebook-oldalát, az Origo főszerkesztő-cseréje miatt tiltakoznak. Az MKKP pedig kirúgatná Orbánt.


„Lázár János szomorú”, „Deutsche Telekom mindenek alatt”, „Mi a helyzet a sajtószabadsággal?”, „Megszerez egy nagy kormányzati projektet, majd aláássa a magyar sajtószabadságot. Ez a DT”
– ilyen és ehhez hasonló, német, angol és magyar nyelvű kommentek születnek folyamatosan a Deutsche Telekom AG Facebook-oldalának legfrissebb posztjai alatt. A 444 írt arról csütörtökön, hogy az Origo főszerkesztője, Sáling Gergő leváltása és a Deutsche Telekom tulajdonában lévő Magyar Telekom kormányzati megrendelései között szoros az összefüggés – innen ered a kommentelők (többek közt Dési János, a Népszava újságírója) felháborodása. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is a Deutsche Telekomhoz fordult: a viccpárt arra kérte a német céget, hogy ha az Origo főszerkesztőjét kirúgatták, tegyék már meg ugyanezt Orbán Viktor miniszterelnökkel is. A Magyar Telekom ellen pedig bojkottot is hirdettek a telekommunikációs cég ügyfelei, a Telekom bojkott nevű Facebook-oldalnak cikkünk megírásakor 167 lájkolója van. A Rock Out Tumblr-mikroblogon pedig egy olyan levél is olvasható, amelynek szerzője erre hivatkozva mondja fel mobiltelefon-szerződését:
„Egyetlen forintot sem kívánok egy olyan cégnek kifizetni, amely üzleti alkuk tárgyává teszi a sajtószabadságot”.


A LÁZÁR–ORIGO-SZTORI EDDIG

Az Origo Zrt. kedd reggeli tájékoztatása szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott posztjáról, utódja Pálmai L. Ákos lett, aki egyben az Origo Zrt. Tévé- és webvideó-üzletágának vezetője. Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek – Pethő András Lázár Jánosról szóló cikkei miatt –, amit az Origo Zrt. közleményben utasított vissza. A lap munkatársai tiltakoztak Sáling leváltása ellen, felmondott a főszerkesztő-helyettes Pethő András és a Hírek rovat több munkatársa is. A döntés miatt lemondott az Origo-alapító György Péter is, valamint kedden szimpátiatüntetést is tartottak több száz ember részvételével az Origo Dob utcai székházánál. Lázár János kedd este közleményben kérte az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket. Az államtitkár megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának. Szerdán a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet közleményben bírálta az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltását. Közölte, az RSF állásfoglalást kért az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom Nyrt. német anyavállalatától, a Deutsche Telekom AG-től, amely közölte, hogy a személyi változás egy belső szerkezeti átalakítás eredménye, és erre a folyamatra a német társaság „nem gyakorolt befolyást”. Csütörtökön a Magyar Telekom közölte: a kormányzat felől semmilyen nyomás nem nehezedett rá sem az Origo.hu főszerkesztőjének személyét, sem a hírportál tartalmát illetően. Eközben az LMP és az Együtt is levélben fordult a Deutsche Telekom elnökéhez, azt kérik, hogy vigye az Origo-ügyet a cég igazgatótanácsa elé, és vizsgálják azt ki alaposan. Csütörtök este pedig felmondott az Origo Hírek rovatának tizenhat tagjából tíz ember arra hivatkozva, hogy nem tudja folytatni munkáját Sáling Gergő felmondását követően. A videórovat összes tagja távozott.