Magyarázza kijelentését a Magyarország kizárásáról beszélő politikus

-

A luxemburgi külügyminiszter szerint veszélyben van az EU.


A Magyarország uniós tagságának megvonásáról szóló kijelentés ébresztő volt a pénteki pozsonyi rendkívüli uniós csúcstalálkozóra - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak. A szocialista politikus a magyar kormány tevékenységéről a Die Welt adott interjúról azt mondta, hogy "nem egy nép, vagy egy ország ellen" akart felszólalni, de úgy érzi, nagy veszélybe került az Európa Unió.

„Alapító atyáink és anyáink tudták, hogy a közösséget nemcsak struktúrákra kell felépíteni, hanem értékekre is" - mondta Asselborn. A külügyminisztert mélyen felkavarja, hogy egy egész országot teleplakátolnak menekültellenes lózungokkal, és éles szavait ébresztőnek szánta az EU jövőjéről - Nagy-Britannia részvétele nélkül - tartandó pénteki uniós csúcsra.

„Nem maradhatunk közömbösek. A közöny ellen szólaltam meg. Egész Európának meg kell mozdulnia, különben mindent tönkreteszünk” - mondta Asselborn. A külügyminiszter a keddi interjúban azt mondta, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol „kerítéseket építenek háborús menekültek ellen", vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Szerinte Magyarországon a menekültek feltartóztatását szolgáló kerítés „egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb", a háború elől menekülő emberekkel „szinte rosszabbul bánnak, mint a vadállatokkal", és az ország „nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen”.