Magyarázkodnia kellett a most pert vesztett Habony Árpádnak

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

-

A Magyar Narancs újságíróját perelte be a terepjárós-nyugdíjasverős sztori kapcsán a miniszterelnök tanácsadója, de a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint Habony egyik vádpontja sem áll meg.


Rényi Pál Dániel, a Magyar Narancs újságírója kézhez kapta a Pesti Kerületi Bíróság határozatát. Ebből derült ki számára, hogy Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója pótmagánvádas eljárást indítványozott ellene, személyi adattal való visszaélés és rágalmazás vádjával. Rényi Pál Dániel korábban ugyanis cikket írt a hetilapba arról, hogy Habony Árpádot 2011-ben garázdaság miatt két év próbaidőre bocsátotta a Fővárosi Bíróság, miután 2006-ban megvert egy idős házaspárt. Rényi szerint Habony ezért nem vállalt formális tisztségeket. Habony a 2013 februárjában megjelent cikk miatt jelentette fel Rényit, májusban a BRFK kezdett nyomozni, „de bűncselekmény hiányában dobta az ügyet. Habony ebbe nem nyugodott bele és most decemberben benyújtotta a pótmagánvádat, indítványozva, hogy a bíróság pénzbüntetésben részesítsen” – írta mikroblogján Rényi. Habonynak a vádindítvány szerint „magán és üzletemberként számos ismerősének, barátjának magyarázkodnia kellett”, volt, aki nem fogott vele kezet, és állítólag üzleti kár is érte. A bíró viszont nem értett egyet Habonnyal, „apró pontatlanságok voltak ugyan a cikkben, de ezek nem érik el a büntetőjog szintjét”.


-


Mi történt 2006 novemberében?

Rényi Pál Dániel cikkéből kiderül, hogy miért kapott 2011-ben két év próbaidőt a Fővárosi Bíróságtól. 2006. november 4-én reggel a Szilágyi Erzsébet fasorban egy házaspár lépett az útra, Habony terepjárója elé. A miniszterelnök tanácsadója ekkor rádudált a gyalogosokra, és rájuk is kiabált. Azt mondta, hogy legközelebb nem fog lefékezni, hanem elüti őket. A két járókelő – K. Sándor és felesége, P. Erzsébet – visszaszólt, majd Habony kiszállt, és utánuk ment. Először beletaposott a házaspár bevásárlókocsijába, majd leütötte a férfit, és hasba rúgta a nőt. Ezt követően Habony visszaszállt Lexus terepjárójába és a férfit kikerülve elhajtott a helyszínről.