Magyar túlélője is van a kunduzi kórházrobbantásnak

Fotó: MSF / MSF

-

Az Orvosok Határok Nélkül ápolója, Jecs Zoltán Lajos felidézte a légi támadások utáni borzalmas képeket.


Hatalmas robbanásra ébredt szombat éjjel két órakor Jecs Zoltán Lajos a kunduzi kórházban. Az Orvosok Határok Nélkül magyar ápolója korábban is halott már robbanásokat, de tudta, hogy ez más volt: sokkal hangosabb és sokkal közelebb volt, mint a korábbiak.

A kórházat az Egyesült Államok vezette erők bombázták. Az afgán hatóságok szerint tálib lázadók bújtak meg az épületben, és ezért vált a légitámadás célpontjává.Jecs Zoltán Lajos nagyjából fél órával a bombázás leállása után indult el, hogy sokkos állapotban körbenézzen a kórházban, és túlélők után kutasson. „Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű volt” – mondta. Az intenzív osztályon hat ember égett az ágyában, a műtőasztalon fekvő beteg már meghalt, az őt műtő orvosok egy biztonságos helyen kerestek menedéket.

A többi helyiségben sebesült betegek ordítottak, miközben az ápoló a saját szemével látta, ahogy a kollégái meghalnak. Az egyik orvosukon sürgősségi műtétet hajtottak végre, de végül ott halt meg az iroda asztalán. Sok kollégáját annyira sokkolta a horror, hogy képtelenek voltak bármit is tenni.

A magyar ápoló május óta dolgozott a kunduzi kórházban. Ez a kórház volt a térségben az egyetlen, ahol sebészet működött. A légitámadás pillanatában is mintegy száz beteget kezeltek. Az MSF 12 helyi munkatársán kívül négy felnőtt és három gyermek páciens vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek. Barack Obama amerikai elnök teljes körű kivizsgálást ígért. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szerint még csak most próbálják megállapítani, hogy mi is történt.