Magyar tipp alapján keresték a terroristát, de hiába

-

Egy Angliából hazalátogató munkavállalóra tört rá a szlovák rendőrség a magyar hatóságok értesítése nyomán. Azt hitték, hogy egy kis faluban bujkál Salah Abdeslam, a párizsi terrortámadások szökésben lévő merénylője. Tévedtek.


Nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok egy kelet-szlovákiai faluba, Senné községbe, mert azt az információt kapták a magyar rendőröktől, hogy elképzelhető, hogy egy Magyarországról Szlovákiába tartó, brit rendszámú autóban a párizsi terrortámadással gyanúsított Salah Abdeslam utazik. Így aztán a szlovákok tucatnyi rendőrautóval, kommandós osztaggal, rendőrkutyákkal vonultak ki, és még egy utcát is lezártak a faluban – tudósít a Paraméter.sk.


Végül a szlovák rendőrök bementek abba a házba, amely előtt leparkolt a gyanús fekete Nissan. A házkutatás és a gépkocsi ellenőrzése órákig tartott, de a szökésben lévő terroristát nem találták meg. Kiderült, hogy egy Angliából hazalátogató szlovák állampolgárságú munkavállaló nagyon hasonlított a rendőrségnél lévő fotón az igazi terroristára, ezért akartak lecsapni.

A férfi közölte, nem haragszik a rendőrökre az okozott kellemetlenségért.


Később a szlovák rendőrség hivatalos tájékoztatást adott az esetről. Közölték, hogy egy Budapest környékén tartózkodó szlovák állampolgár jelezte szerdán a magyar rendőrségnek, hogy gyanús, külföldi rendszámú autóban ülő, talán fegyverrel is rendelkező alakokat látott egy benzinkútnál, akik hasonlítanak a párizsi vérengzések miatt körözött terroristákra.


Jana Mesárová rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy bár a bejelentésben szereplő információk nem bizonyosodtak be, a rendőrség egyetlen információt sem becsül le, és minden bejelentést megvizsgál.

„A magyar rendőrséggel történő együttműködés professzionális szinten zajlik, és a rendőrség minden lépése indokolt és hatékony” – tette hozzá.