Magyar tervezőgrafikus úton a világhír felé

Fotó: Wired/Hegedűs Márton / Wired/Hegedűs Márton

-

HÁTTÉR

A Wired felfedezte magának Hegedűs Márton optikai csalódások és M. C. Escher inspirálta betűit. A Frustro kísérletként indult, most nyilvános betűtípus.


A tipográfusok, dizájnerek, grafikusok, fotósok, forma és egyéb tervezők, divattal foglalkozó szakemberek alaphelye a neten a Behance. Az online portfóliókat megosztó New Yorkből indult cég a kreatív szakmákban mozgó embereket támogatja mindenféle szolgáltatással. A használatával melót, feedbacket, kapcsolatokat lehet szerezni. Ide töltötte fel ötleteit és anyagait a Képzőművészetin végzett Hegedűs is. A Frustro betűképet egy lehetetlen tárgy, a Penrose háromszög inspirálta.

A lehetetlen tárgy az optikai csalódások egyik típusa. A lényeg, hogy egy két dimenziós képet három dimenziósként érzékelünk - de nem úgy működik, mint egy kockarajz. Azt mindenki tud csinálni és valójában megépíthető.  A Penrose háromszöget viszont lehetetlen lenne megalkotni a Földön ismert fizikai valóságban. „Először nem terveztem betűtípust csinálni, de egész népszerű lett a neten, szóval úgy döntöttem megpróbálom” - mondta Hegedűs Márton a Wirednek. A tervezőgrafikus portfóliója itt érhető el.-