Magyar találmányt vethetnek be a szuperbaktériumok ellen

Fotó: Getty Images / Getty Images / Getty Images / Getty Images

-

Egyre nagyobb a kórokozók antibiotikum-ellenállása, ez pedig világszerte problémákat okozhat – véli az amerikai közegészségügyi kutatóintézet.


Az antibiotikumok az 1940-es évekbeli megjelenésük óta központi szerepet töltenek be az egészségügyi ellátásokban. Éppen ezért is érdekes az amerikai közegészségügyi kutatóintézet, a Center for Disease Dynamics, Economics & Policy (CDDEP) jelentése, mely szerint aggasztó iramban szaporodik azoknak a kórokozóknak a száma, melyek már az antibiotikumokkal szemben is rezisztensek – olvasható a Magyar Tudomány Akadémia honlapján.

A CDDEP megállapítása szerint a kialakuló antibiotikum-rezisztencia a növekvő gyógyszerfelhasználás egyenes következménye. Minél több készítmény fogy, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ellenálló törzsek fejlődnek ki velük szemben. Ez viszont azt is jelenti, hogy az antibiotikumok segítségével valaha könnyűszerrel gyógyítható betegségeket egyre nehezebb lesz kikezelni.

További gondot jelenthet, hogy az új fejlesztésű készítmények túl drágák, és sokszor épp azok nem jutnak a gyógyszerekhez, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rájuk – fogalmaznak az amerikai szervezet szakemberei.


Magyar szakember hozhatja a megoldást

A szuperbaktériumok elleni küzdelemben hozhatnak fordulatot az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudósainak eredményei, akik Pál Csaba Bolyai-díjas biológus irányításával megtalálták a rezisztens kórokozók „Achilles-sarkát”. Kimutatták, hogy a baktérium, ha csak egyetlen antibiotikumhoz alkalmazkodik is, más, hasonló kémiai szerkezetű szerekkel szemben is ellenállóvá válhat.

Ugyanakkor a rezisztencia kialakulásával párhuzamosan a kórokozók rendkívül érzékennyé válnak valamilyen más készítménnyel szemben. A szegedi kutatócsoport felfedezésének szerepe lehet komplex, több antibiotikum együttes alkalmazását előirányzó terápiák kidolgozásában – írja az MTA.