Magyar táj máshogy – nemsokára Bánkitó

Fotó: / / /

-

Kevesebb mint egy hónap van hátra a tóparti táncolásig és lazázásig. Sőt. Még két napig lehet pályázni a fesztivál idei képzőművészeti projektjére. Szakadj ki a magyar tájba!


Bánkon anno tápszínházas performanszok mellett is nyíltak kiállítások a tóparton, évek óta képzőművészeti pályázat előzi meg a fesztivált. Az idei, bármilyen műfajra nyitott művészeti felhívás témája a magyar táj. Lényege, hogy bebizonyítsuk, nem csak nekünk szép. A kiírók ember és táj kapcsolatára rákérdező munkákat várnak, agyakat eldobni haza és haladás, menni vagy maradni aktuális témájában lehet. A koncertek mellett a gondolkodós programokról, a legtöbb kisgyerekről, bicikliről és kutyáról ismert fesztiválon amúgy idén olyan fellépők lesznek, mint a Zagar, az Akkezdet Phiai vagy az épp nemzetközi tehetségkutatót fölényesen nyerő Middlemist Red.Ugyan az I. Bánki Nyári Tárlat kiírása biztat a hagyományos formák elhagyására – a bátor pályázó nyugodtan túlléphet a vásznon, ecseten, effélén –, eddig klasszikus, táblaképes munkák érkeztek. Farkas Zsófi, a felhívás egyik szervezője (a MODEM művészettörténésze) azt mondta, idén beltéri kiállítás is lehet a fesztiválon. Összesen körülbelül ötven beérkező pályaműre számítanak. „Reméljük, kintre installálható munkák is érkeznek. Az is tervezzük, hogy a tábor területén állomásszerűen szórjuk szét az eltérő típusúakat.” Körülbelül 10-15 alkotást lehet majd megnézni.

De mit kap a pályázó a dicsőségen túl?

Anyagköltséget, egy ingyenes és egy szakmai bérletet, ha beadja részletes tervét, és kiválasztják (az első kategóriában 1000–3000 forint, a másodikban 3000 és 6000 forint közötti összegekről van szó). A pályamunkákat június 22-én éjfélig várják, minden infót megtaláltok itt.Biciklizz a tóra - friss lejutási infók

Sokan hagyományosan lebringáznak, de a sima autós, buszos vagy vonatos megoldások mellett most más fesztiváltranszferre is van lehetőség: telekocsikat itt lehet elkezdeni szervezni, aki pedig inkább nosztalgiabusszal menne, itt jelentkezzen.