Magyar számlával is mostak amerikai pénzeket

-

Egy meg nem nevezett amerikai cégtől csaltak ki 100 millió dollárt még tavaly, ebből 25 millió landolt különböző, köztük magyar bankszámlákon szerte a világban. Az amerikai hatóságok mintegy 20 különböző számláról próbálják meg visszaszerezni, ami a pénzből még megmaradt.


Az amerikai céget egy hamis e-mail címmel verték át, amely úgy tűnt, mintha a vállalat egyik külföldi forgalmazó partneréé lenne.

A cég tavaly augusztusban és szeptemberben 98,9 millió dollárt utalt át a forgalmazónak, illetve helyette a csalóknak egy ciprusi számlára. Az ügyletre úgy derült fény, hogy a számlát vezető ciprusi Eurobanknak gyanús lett néhány tranzakció.

A bank csaknem 74 millió dollárt visszatartott, azaz nem engedett továbbutalni, de 25 milliót ciprusi, lett, magyar, litván, szlovák, észt és hongkongi számlák segítségével próbáltak tisztára mosni az amerikai hatóságok szerint. Kérésükre külföldi kormányok mintegy 20 olyan számlát zároltattak, amelyekre utalás történt a kicsalt pénzből – számolt be róla a Reuters hírügynökség.