Magyar szakmunkások strichelnek a müncheni placcon

Fotó: Abcúg / Hajdú D.András

-

Kelet-európai alkalmi munkások lepik el a német városokat, a korábbitól eltérően már télen is.


Főleg lengyelek, magyarok, románok és bolgárok jelentek meg a német városokban, akik a minimálbér alatti, óránként vagy naponta fizetett munkákat is elvállalják, és az utcán várnak megbízóikra. A jól képzett szakmunkásokra ugyanakkor mindenki szerint nagy szükség van – írja a Privátbankár.

„Vándormunkások az EU-országokból – a német városokban nő a napidíjasok száma” címmel írt a kelet-európai vendégmunkásokról a Focus című népszerű német lap weboldala. Eszerint alig pár holmival érkeznek ezek a dolgozók, és szükség esetén állandó szerződés nélkül, órákra foglalkoztatva, a német minimálbér alatti díjazásért is elvállalnak munkákat. Sok német városban ezek a „napidíjasok” már a városképhez tartoznak, még télen is, ami számos problémát okoz.

Érdekes módon a vendégmunkások jobb életkörülményeiért és igazságos bérezéséért a német szakszervezetek is felemelik a hangjukat. (Bár ez alighanem a saját dolgozóik érdekeit szolgálja. Ha ugyanis a helyzetük javul, akkor ugyanis a vendégmunkások kevésbé lesznek olcsóak és kevésbé szorítják ki a helyi munkaerőt – a szerk.).

A jelenség a munkaadók egy részének sem tetszik, mert a külföldiek segítségével egyes építési vállalkozók dömpingáron, másoknál sokkal olcsóbban tudják elvállalni a megbízásokat.

A németeknek gondjaik vannak azzal is, hogy ily módon a szakmunkás-bizonyítványaik leértékelődnek. Ez a burkolóknál vált nagyon szemléletessé: mióta 2004-től a szakmában eltörölték a mestervizsga-kötelezettséget, a csempézők száma 5000-ről 70 ezerre nőtt. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a jól képzett munkaerőre igenis nagy szükség van mindenütt.