Magyar startupokat is támogathat a Google

Fotó: WDnet Agency

-

A Google három új, startupokat támogató programot indít Launchpad elnevezésű projektje keretében. A kezdeményezés az év végéig a cég várakozásai szerint akár 100 startupot is érinthet a régióban. A programok célja – amelyek nyitva állnak a magyar vállalkozások előtt is –, hogy segítsék a startupok növekedését és azok pozícióját a globális piacon.


A Google egyre több olyan kezdeményezést indít világszerte, melyek a vállalkozókra, azon belül is a startupokra koncentrálnak. Két éve Varsóban alapítottak Google Campust, amely a vállalat kelet-közép-európai hubjaként működik. A Campus Warsaw-ban vállalkozók, startupok tanulhatnak, találkozhatnak, kezdhetnek el közösen dolgozni projekteken, vagy hozhatnak létre újabb startupokat. A 2015-ös indulás óta már több mint 9000 tag csatlakozott hozzájuk a régióból és több mint 560 vállalkozói és startup eseménynek adott otthont.

A Google most a Launchpad nevű kezdeményezésen belül indított el három olyan programot, mely a magyar startupok számára is remek lehetőségeket tartogat. A három program a vállalkozások érettségi szintjéhez igazodik: a Launchpad Start kifejezetten induló startupokat támogat a régióból, a Campus Residency a még növekvő fázisban lévő vállalkozásokat segíti, míg a Launchpad Accelerator-be azoknak a cseh, lengyel és magyar startupoknak a jelentkezését várják, amelyek már erős pozíciót alakítottak ki a piacon.


Launchpad Start

A Launchpad Start a Google egyhetes képzőtábora a korai fázisban lévő startupok számára, és olyan témákra koncentrál, mint a termékstratégia, az üzletfejlesztés, a felhasználói élmény, a felhasználói felület, a technológia, a marketing és a prezentációs képességek.

A program célja, hogy a kezdő vállalkozók megismerkedjenek a már jól bevált módszerekkel, valamint megtalálják a termékük és a piac közötti kapcsolódási pontot és a kívánt piaci pozícióhoz szükséges legjobb növekedési stratégiákat. A kiválasztott startupok egy intenzív mentorprogramban is részt vesznek, ahol iparági szakértők és csoportos foglalkozások segítik őket abban, hogy megvitassák a kifejezetten startupok számára fontos üzleti igényeket.

A program első köre április 24-én rajtol a varsói Google Campuson, melnek során 10 korai fázisban lévő startupot támogatnak majd több mint 50 mentor segítségével. A program a startupok számára ingyenes.

Az érdeklődő startupok itt tudnak jelentkezni április 2-áig.


Campus Residency

A varsói Google Campus programja hat hónapos támogatást nyújt a már növekvő fázisban lévő régiós startupok számára, valamint lehetőséget kínál arra, hogy a csapatok a Campus co-working irodájában dolgozzanak, és a Campus szakértői segítségével fejlődjenek munkájuk során.

A Campus Residency közvetlen elérést nyújt a Campus mentoraihoz és szakértőihöz, személyre-szabott tréningjeihez és a Google for Entrepreneurs vállalkozói hálózathoz. A program célja, hogy azonosítsa a legkritikusabb kihívásokat amikkel a startupoknak szembe kell nézniük annak érdekében, hogy növekedni tudjanak. A kiválasztott startupoknak a bevétel, a fogyasztók száma és a nemzetközi lehetőségek bővítésében nyújtanak majd támogatást.

A érdeklődő magyar startupok április 11-ig jelentkezhetnek, a program első köre pedig már júniusban útjára indul.


Launchpad Accelerator

A Google Developers által szervezett Launchpad Accelerator egy hat hónapos, nemzetközi, fejlesztést ösztönző program, olyan startupok számára, akik már megtalálták a termékük és a piac közötti kapcsolódási pontot és a következő millió fogyasztójukat keresik. A világszerte jól ismert program most először vált elérhetővé a magyart startupok számára is.

A program egy képzőtáborral indul San Franciscóban, amely egy intenzív mentor-programot foglal magába a Google több mint 20 csapatának szakértői segítségével.

A kiválasztott startupok egy 50 000 dolláros (kb. 14,7 millió forintos) támogatást is elnyernek, emellett hozzáférést kapnak a Google termékeihez, PR támogatásban részesülnek, és hazájukban lehetőségük lesz hat hónapn át szorosan együtt dolgozni a Google-el.

A magyar startupok április 24-ig jelentkezhetnek a programra, amely idén július 17-én kezdődik San Francisbóba és egy kéthetes, ingyenes tréninget is magába foglal.