Magyar startupok, amelyek jobbá tehetik a világot

Fotó: Startup Live /

-

Szoros versenyben, százhúsz résztvevővel zajlott le az idei Startup Live pitchverseny. A győztes csapat legközelebb a bécsi Pioneer Festivalon mutathatja meg tudását.


Február 17-19. között ismét Budapest adott otthon az osztrák-magyar partnerségben megrendezett startupversenynek, amelynek 3 napja alatt a döntőbe jutott csapatok egy gyorstalpaló, intenzív mentorációs folyamaton is átestek.

A verseny nyitónapján, 24 ötletgazda állt a rajtvonalhoz. Közülük azok jutottak tovább, akik legalább 3 fős csapatot tudtak maguk köré gyűjteni. A 12 továbbjutó csapatnak kevesebb, mint 48 óra alatt kellett felkészülnie a mindent eldöntő 3 perces prezentációra, ami alapján a hazai és nemzetközi befektetőkből álló zsűri döntött.

A felkészülés ideje alatt 8 hazai és 8 nemzetközi mentor segítette a csapatok munkáját, akik között sorozatvállalkozók, programozók, sales és marketing szakemberek és befektetők egyaránt voltak. A résztvevők a mentoraik segítségével azokon a területeken kaptak segítséget az üzleti tervük javításához, ahol arra szükségük volt.

A győztes Varga Levente ötlete, a Save Sarah lett, mely megoldás lényege, hogy természeti katasztrófák helyszínén drónfelvételek alapján rajzolnak térképeket, így könnyítve a mentést. Ebben a helyzetben életek múlhatnak azon, hogy mennyi idő alatt találják meg az áldozatokat. A Save Sarah projekt a fődíjjal együtt elnyerte a részvételi jogot Európa egyik legnagyobb startup találkozóján, a Pioneers Festivalon. A bécsi rendezvény kitűnő lehetőséget kínál a résztvevő csapatoknak a piac- és kapcsolatépítésre, a közép-európai startup-szcéna szereplőinek megismerésére, sőt akár befektetőt is találhatnak ötletüknek.

Négy díjból kettőt a Traqle hozott el, amely egy sokakat érintő, hétköznapi problémára nyújt megoldást. A legjobb pitch kategória győztese, a Traqle alapítója, Sohajda Júlia a közönséget is lenyűgözte. Az ötlet úgy született, hogy Júliától hatszor lopták el a telefonját és minden alkalommal ki volt kapcsolva mire észrevette. A különleges tokot csak a tulajdonosa tudja levenni a telefonról egy speciális kulccsal, amíg pedig rajta van, a telefont nem lehet kikapcsolni.

A rendezvény főszponzora, Homola Szabolcs a hétvégével kapcsolatban úgy fogalmazott: „Hiszek abban, hogy a technológia mindannyiunk számára jobb hellyé teheti a világot, ezért ajánlottam fel egy különdíjat a Precognize-nak, akik egérmozgás alapján lehetővé teszik, hogy már nagyon korai fázisban felismerjék az érintettek az Alzheimer kórt. Óriási sikernek értékeljük, hogy majdnem kétszer annyian jöttek el, mint amennyien a bécsi Startup Live-on szoktak részt venni. Kipihenjük magunkat, és átgondoljuk, hogy mikor szervezzük a következőt” - mondta az esemény után.

A Startup Live rendezvénysorozat célja, hogy Európa-szerte lehetőséget nyújtsanak a kezdő vállalkozásoknak arra, hogy ötletükből üzletet építhessenek. A szervezők olyan csapatok jelentkezését várják, akik szeretnének a következő szintre lépni – legyenek akár az ötlet, akár már a prototípus fázisában. A Startup Live versenynek az elmúlt években több mint 75 állomása volt mintegy 40 országban, programjaikon pedig több mint 6500 startup és 500 mentor vett részt szerte Európában. A győztes pitchekről készült videók a Startup Live Facebook-oldalán megtekinthetők.