Magyar rugó csillapítja a lengést

-

A japán NHK Spring új alkatrészgyára most még csak 32, később 100 embernek ad munkát Tatán.


Átadták a japán rugógyártó NHK Spring Hungary első európai termelőüzemét a tatai ipari parkban kedden, az üzemben 2020-ra évente 3 és fél millió lengéscsillapító-rugó és 1,2 millió stabilizátorrúd előállítását tervezik.

A beruházás értéke 11 milliárd forint, amelyhez a magyar állam 886 millió forintos támogatást nyújtott. A társaság az első ütemben 100 embernek biztosít munkát – mondta el a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Magyar Levente emlékeztetett arra, hogy személyesen találkozott másfél évvel ezelőtt Tokióban a NHK vezetésével, a cég ezt követően választotta Magyarországot.

Tatabánya és Tata közül a kormány a kisebb várost támogatta, mert a megyeszékhelyen már több befektető is megjelent, így a japán vállalat végül Tatán telepedett le.

Kacujuki Nisioka, az NHK Spring Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, ez a vállalat első európai termelőüzeme, korábban csak egy spanyolországi vegyesvállalaton keresztül jutottak el az általuk gyártott rugók Európába.

A társaság egy nyolchektáros területet vásárolt a tatai ipari parkban, amelyen első ütemben egy 12 ezer négyzetméteres csarnokot építettek fel 11 hónap alatt. A vállalat 2106 szeptemberében 32 főt foglalkoztat – közölte az NHK az avatás alkalmából kiadott tájékoztatójában.


Honlapja szerint az anyagcég, a japán NHK Spring 1939 óta van jelen a piacon, alkalmazottjainak száma meghaladja a 20 ezret. Termékeik között megtalálhatók autóipari rugók, vasúti alkatrészek, beléptetőrendszerek, parkolóházak rendszerei és számítástechnikai alkatrészek. A 2014-es adatok szerint a társaság törzstőkéje 17 milliárd jen, árbevétele 570 milliárd jen volt (1 jen 2,3 forint).